«Сірі бджоли» долітались: роман Куркова отримав премію квебекських книготорговців

12:18, 12.05.2023
«Сірі бджоли» долітались: роман Куркова отримав премію квебекських книготорговців

Андрій Курков український письменник російського походження, журналіст, кіносценарист. Президент Українського ПЕН клубу. (Фото: Фейсбук Andrei Kurkov)

Перемогу в номінації «Романи» Квебекської премії книготорговців здобув роман Андрія Куркова «Сірі бджоли».

 

Як інформує УМ, про це 12 травня письменник повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

 

«Я дуже зворушений вашою увагою і дуже радий отримати премію. Кілька років тому я вперше в житті відвідав Квебек і виступив на книжковому ярмарку в Монреалі. У мене дуже хороші спогади про цю поїздку та розмови з квебекськими читачами.

 

Я вдячний усім квебекським читачам за цікавість до моїх книжок і загалом за інтерес до України. Я сподіваюся, що ця премія ще більше зміцнить культурні зв’язки між Квебеком та Україною, а також спонукатиме українських читачів більше цікавитися культурою та літературою Квебеку», — зазначив Курков під час вручення премії.

 

Французькою роман «Сірі бджоли» опублікували у видавництві Liana Levi 2022 року.

 

Квебекська премія книготорговців (Prix ​​des libraires du Québec) — літературна премія, заснована в 1994 році Асоціацією бібліотек Квебеку та Міжнародним салоном книг Квебеку. Премія «відзначає авторів, чиї роботи привернули увагу книготорговців своєю оригінальністю та літературною якістю».

 

Нагороду надають разом із грантом у розмірі 10 000 доларів від Ради мистецтв і літератури Квебеку (CALQ). Окрім цієї стипендії, Міжнародна асоціація досліджень Квебеку (AIÉQ) пропонує переможцю можливість якнайшвидше здійснити промотур до однієї з іноземних країн, де є члени асоціації.

 

Серед номінантів премії Донна Тартт, Елена Ферранте, Філіп Лансон та інші. У 2023 році українська книжка здобула перемогу вперше.

 

Нагадаємо, що роман Куркова «Сірі бджоли» став переможцем американської Національної премії гуртка книжкових критиків. Інший роман Куркова номінували на престижну італійську премію Strega Europeo.

 

Як повідомляла УМ, «Алла Горська. Мисткиня у просторі тоталітаризму»: в Україні вийде біографія художниці-дисидентки.