Комісія у Києво-Печерській лаврі обстежила лише восьму частину об’єктів

14:22, 29.04.2023
Комісія у Києво-Печерській лаврі обстежила лише восьму частину об’єктів

Робота комісії у лаврі через супротив йде з потугами.

У Києво-Печерській лаврі комісія Мінкультури вже обстежила 11 із 79 обʼєктів заповідника.

 

Як інформує УМ, про це 29 квітня в ефірі телемарафону розповіла голова комісії з приймання-передачі майна Києво-Печерської лаври Марʼяна Томин.

 

За її словами, рішення суду полегшило роботу, однак представникам комісії доводиться його носити всюди.

 

«На цей тиждень нам вдалося провести обстеження в повноцінному спокійному технологічному режимі 5 корпусів. Це 43 корпус [келії місцевого значення], 48 корпус [Теплий храм], а також корпуси 54, 56 і 57, два з яких є памʼятками місцевого значення, один — памʼяткою національного значення», — розповіла Томин.

 

У понеділок, 1 травня, мають перевірити ще 10 обʼєктів. Комісія прискорить свою роботу.

 

Щодо стану обʼєктів, то 5 з 11 в задовільному стані. «54 і 57 корпуси в дуже хорошому стані. Але це ті споруди, де перебувають представники монастиря... А попередні, думаю, ви бачили, в якому стані 112 корпус», — сказала Томин.

 

10 березня 2023 року Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив, що із 29 березня розриває зі Свято-Успенським монастирем УПЦ МП договір про безоплатне користування будівлями, розташованими на території заповідника. Попередження стосується будівель нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир. У верхній Лаврі УПЦ МП користувалася Успенським собором і Трапезною церквою, але договір про їхню оренду закінчився 31 грудня 2022 року, його не продовжили. Ці два храми 5 січня повернули в управління держави.

 

УПЦ МП назвала одержане від заповідника попередження «черговим ультиматумом». Митрополит Павло (Лебідь) 13 березня заявив, що ченці не мають наміру виселятися з Києво-Печерської лаври.

 

30 березня Лавру повернули в управління державі, а 14 квітня заповідник отримав нового очільника Максима Остапенка — колишнього очільника заповідника «Хортиця». Наразі в Лаврі працює комісія, яка проводить інвентаризацію. Проте священники УПЦ МП заважають їй, зокрема не впускають до будівель або не дають ключів для входу.

 

25 квітня стало відомо, що Господарський суд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії в Києво-Печерській лаврі.

 

Як повідомляла УМ, комісія Мінкульту розпочала роботу в Києво-Печерській Лаврі.