В центрі Софії обмалювали пам’ятник Тарасу Шевченку

17:32, 13.04.2023
В центрі Софії обмалювали пам’ятник Тарасу Шевченку

Наразі поліція Болгарії розшукує причетних до скоєння акту вандалізму щодо пам’ятника Тарасові Шевченку (Фото з відкритих джерел)

У Болгарії в центрі Софії вандали сплюндрували пам’ятник Шевченку. Посольство України засудило акт вандалізму і звернулося до компетентних органів країни з проханням провести розслідування та притягнути до відповідальності замовників та виконавців.

 

На оприлюдненій світлині видно, що жовтою фарбою вандали намагалися написати "Я русскій", але вийшло лише "я русс". І це при тому, що Тарас Григорович завжди чітко ідентифікував себе українцем, а не московитом, яких нещодно критикував.

 

Як інформує Україна молода, про акт вандалізму йдеться у заяві посольства.

 

«В умовах загарбницької війни росії проти України, геноциду проти українського народу розцінюємо цей брутальний інцидент як чергову спробу нищення української культурної спадщини»,- зауважують у посольстві.

 

Як зазначається, посольство України звернулося до компетентних органів Республіки Болгарія з проханням провести розслідування та притягнути до відповідальності замовників та виконавців цього правопорушення, яке набуває ознак системності.

 

«Постать Тараса Шевченка і його творчість мали значний вплив на формування літературних традицій в Болгарії у 19 ст., заклали міцні підвалини українсько-болгарського культурного і літературного обміну. Пам’ятник Кобзарю в Софії є і залишиться символічним місцем єднання українців і болгарських друзів», - додали в посольстві.

 

Як повідомляла УМ, на могилі митрополита Володимира (Сабодана) у день, коли у Києво-Печерській лаврі Різдвяну службу вперше проводили представники канонічної ПЦУ, невідомі клірики спалили два білі клобуки — головні убори, які завше носять священники митрополичого сану.