Маріупольська філармонія оселяється у Будинку архітектора у Києві

18:08, 24.03.2023
Маріупольська філармонія оселяється у Будинку архітектора у Києві

Василь Крячок. (Фото надане Національною філармонією України)

Вдруге упродовж понад місяця у Києві виступатиме камерний оркестр «Ренесанс» Маріупольської філармонії, який відродився у столиці після року вимушеного мовчання – бо ж митці, як і решта містян, змушені були  рятуватися від жорстокого нападу російських військ.

 

Перший концерт у Національній філармонії символічно прозвучав 20 лютого, у День Небесної сотні. Ним започаткували проєкт «Філармонія нескорених», спрямований на підтримку музикантів із окупованих і деокупованих українських територій.

 

Наступного понеділка, 27 березня, художній керівник та головний диригент маріупольського камерного оркестру «Ренесанс», директор Маріупольської філармонії  – Василь Крячок слушно пропонує огорнути себе ритмами танців різних епох, країн і композиторів, відвідавши концерт «Музика у ритмі танцю!» Звучатимуть твори українських композиторів: «Дніпровський вальс» Ігоря Шамо та «Гавот» Віктора Косенка. А також багато зарубіжних творів. Зокрема, впізнавані  «Маленька нічна серенада» Вольфганга Амадея Моцарта і «Менует» Луїджі Боккеріні. 

 

Ще музикантам представлять танго від El Gran Ástor – П’яццолли. Тож, в концерті прозвучить його знамените Oblivion для скрипки та струнних та «Лібертанго» для скрипки з оркестром – композиція у стилі танго нуево, назва якої поєднала слова «свобода» і «танго». Соло на скрипці  виконуватиме Андрій Рахманін.

 

У фіналі, за допомогою знаменитого танго аргентинського композитора та актора Карлоса Гарделя, слухачі відчують той самий п’янкий «Аромат жінки» з однойменного культового фільму.

 

Другий концерт  маріупольців  у Києві відбуватиметься у самому центрі Києва – у Будинку архітектора. Тут -  на вулиці  Бориса Грінченка, 7 – внутрішньо переміщених через війну музикантів  прийняли на постійній основі  працювати: репетирувати і давати концерти аж до деокупації Маріуполя.

 

Купивши квиток на концерт, кожен має змогу трохи фінансово підтримати митців з усе ще окупованого рф Приазов’я. Зібраними коштами оркестр «Ренесанс» та Маріупольська камерна філармонію хочуть хоча б  символічно оплатити залу.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Національна музакадемія досі тримається за Чайковського у назві