Арестович кличе на концерт музики молодих композиторів

18:06, 05.03.2023
Арестович кличе на концерт музики молодих композиторів

Співзасновники «Центру музики молодих» - Олександр Чорний та Марія Арестович. (Фото надане ЦММ)

У Центрі Леся Курбаса у Києві 6 березня відбудеться концерт “Фотосинтез”, в якому звучатиме музика молодих українських композиторів.

 

Цією подією розпочинає роботу незалежний  проєкт “Центр музики молодих”, завданням якого є популяризація сучасної академічної музики. Його співзасновники -  Олександр Чорний та Марія Арестович. 

 

“Література, живопис, театр — ці мистецтва активно формують культурне життя міста та всієї України. Вони генерують сенси, зумовлені сьогоденням, у них можна знайти відповіді на питання, що турбують нашого сучасника. Академічна музика сильно випадає із цього процесу. Вона лишається непоміченою суспільством. І причина зовсім не тому, що композитори стоять осторонь певних процесів сьогодення”, — розмірковує артистичний директор Олександр Чорний.

 

Музика існує тоді, коли її хтось слухає. У випадку з академічною музикою ситуація ускладнюється: шлях від автора до слухача йде через виконавців та організаторів мистецьких подій. Як правило, це різні люди з різними переконаннями, пріоритетами та естетичними смаками. Часто сучасному українському композиторові вкрай важко досягти публічного виконання свого твору.

 

Проєктна координаторка, композиторка Марія Арестович коментує: “Ми прагнемо об’єднати людей, зацікавлених у спілкуванні крізь нову музику. Як правило, це коло напівбожевільних фанатів, які рідко знаходять собі місце у діючих офіційних інституціях. Це стосується не лише композиторів, а й виконавців та публіки”. 

 

Відтак, основною задачею ЦММ є згуртувати активну спільноту зацікавлених у сучасній музиці людей. Задля втілення планується організація низки концертів, проведення майстеркласів визнаних українських та західних музикантів, запис тематичних підкастів тощо.

 

У першому концерті ЦММ «Фотосинтез» прозвучать переважно твори, які були написані під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, всупереч воєнним обставинам. Власний досвід став для  багатьох  імпульсом для створення нових сенсів та комунікації нових музичних ідей.

 

Програма: Максим Коломієць — I saw your reflection in the river mirror (2022) для бандури соло;  Наталія Шарай  —Монолог(2022) длявіолончелісоло, Владислав  Усатенко—Шістьмініатюр(2022) дляскрипкисоло, ЄвгеніяСтронська—Respiration (2021) длякларнетасоло, ВладиславКузнецов—Twi-n-Lights (2023) дляфлейтитаскрипки. Виконавці: ОрестСмовж(скрипка), ГлібСасько(віолончель), ВладиславВаколюк(бандура), НазарЯрмолюк(кларнет), ОлексійЯременко(флейта)

 

Вхід вільний за умови реєстрації.

 

Марина ГОРДІЄНКО

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про вільний вхід на концерт Національного будинку музики для переміщених осіб.