Дні народження Шевченка та Баха: вільний вхід на концерт Національного будинку музики для переміщених осіб

08:30, 04.03.2023
Дні народження Шевченка та Баха: вільний вхід на концерт Національного будинку музики для переміщених осіб

Диригент Богдан Пліш. (Фото надане Національним будинком музики)

Колективи Національного будинку музики підготували в березні низку концертів камерної, хорової та оркестрової музики різних епох.

 

Події відбудуться у «Хлібні» Національного заповідника «Софія Київська», музеї, Будинку вчених, Національній філармонії та Андріївській церкві.

 

 Vivaldi Universum

 5 березня, Андріївська церква

 

Музичний всесвіт Антоніо Вівальді – багатий і різноманітний – не обмежується лише «Порами року». За свою кар’єру італійський композитор написав безліч чудової інструментальної, вокальної, оперної та хорової музики, яка навіть через 300 років вражає нас своєю бурхливою динамікою і проникливими інтонаціями. Запаморочливі фрагменти з опер та ораторій італійського композитора розширять музичний досвід слухачів і познайомить усіх з коштовними творами великого барокового композитора.

 

Виконавці: Liatoshynskyi Capella: Orchestra, Богдан Пліш /диригент/, Іванна Пліш /сопрано/, Роман Меліш /контратенор/, Тамара Рой /флейта/, Тетяна Андрієвська /скрипка/, Тетяна Войнаровська /скрипка/, Олеся Пастух /скрипка/, Мар’яна Пташник /скрипка/

 

«О милий Боже України!»

 9 березня, Національний музей Тараса Шевченка

 

Liatoshynskyi Capella Національного будинку музики спільно з Тарасом Компаніченком і «Хореєю Козацькою» організовують концерт до дня народження Тараса Шевченка. Подія відбудеться 9 березня о 14:00 у приміщенні Національного музею імені Тарас Шевченка.

 

У програмі звучатимуть твори українських композиторів (Тетяни Яшвілі, Богдани Працюк, Валерія Антонюка, Рубена Толмачова, Олександра Родіна та Михайла Шведа), пісні з репертуару Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька» на поезію Тараса Шевченка. Вхід за запрошеннями. Для внутрішніх переселенців та українських військових вхід вільний за реєстрацією.

 

Salomea

12 березня, Андріївська церква

 

Соломія Крушельницька була видатною українською оперною співачкою, яка виступала на найпрестижніших сценах світу у 30 країнах на 4 континентах і отримала визнання світової спільноти. Бути на одній сцені з Крушельницькою вважали за честь такі знаменитості, як Енріко Карузо і Тітта Руффо. Італійський композитор Джакомо Пуччіні віддавав шану співачці та подарував їй свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».  Українці вшановують Крушельницьку як одну з найвідоміших жінок в історії України, яка прославила країну своїм мистецтвом.

 

У виконанні  солістів прозвучать оперні арії, які принесли світову славу українській співачці! Виконавці: Іванна Пліш /сопрано/, Тетяна Гавриленко /мецо-сопрано/, Сергій Андрощук /тенор/, Катерина Баженова /фортепіано/

 

«NotaBene Chamber Group. Клод Дебюссі»

14 березня, Національна філармонія

 

Зазвичай Клода Дебюссі змальовують як безтурботного гедоніста і зухвалого новатора ХХ століття, імпресіоніста у музиці, володаря нових, невідомих досі звукових стихій. Програма камерного колективу NotaBene розкриває нам зовсім інший образ французького композитора, який відзначається мужністю перед лицем особистої і національної трагедії.

 

Клод Дебюссі помер 105 років тому, 25 березня 1918 року, у день, коли німецькі війська бомбардували Париж. Композитор дуже гостро переживав події Першої світової: «Мій вік і фізична підготовка дозволяють щонайбільше охороняти паркан… але якщо для перемоги буде потреба у ще більшій кількості людей, я без застережень запропоную себе».

 

На той час Дебюссі уже понад 10 років вів особисту війну проти раку, але у творах Етюд, Рапсодія, Соната, що були написані у цей період, -  ми не почуємо пригніченого стану і глибокої депресії композитора. Ця музика випромінює навдивовижу багато внутрішнього світла, і більше радості, аніж розпачу.

 

«Бетховен та Брамс. Риторика стилів»

 17 березня, «Хлібня»

 

Діалог між двома композиторами протягом усього XIX століття, які ніколи не зустрічалися особисто, але мали більш тісні взаємини, ніж можна було б очікувати. Один з творців музики першим відійшов від класичних канонів своєї епохи та став практично першим представником романтизму. Інший композитор залишався вірним класичній традиції до кінця свого життя і став одним із символів пізнього романтизму у музиці.

Виконавці: Михайло Білич /скрипка/, Андрій Васін /фортепіано/

 

Концерти до дня народження Баха

 

«Сенси: Радість»

19 березня, Андріївська церква

 

Віртуозні і рідкісні для програм українських колективів твори Йоганна Себастьяна Баха у виконанні Liatoshynskyi Capella: Early Music Ensemble – фахівців з історично поінформованого виконавства.

 

«День Баха»

21 березня, Національна філармонія

 

Найвідоміші оркестрові, хорові та органні твори Йоганна Себастьяна виконають Liatoshynskyi Capella та органістка Ірина Харечко.

 

«Бах та Вівальді. Київ-Брасс»

 25 березня, Київська опера

 

Твори Йоганна Себастьяна Баха, а також його обробки концертів Антоніо Вівальді прозвучать у перекладенні для квінтету мідних духових інструментів.

 

«Нотний зошит Анни Магдалени Бах»

26 березня, Київська опера

 

Музику Йоганна Себастьяна Баха, яку він написав для своєї другої дружини, виконають Максим Сидоренко /орган/ та Ольга Швидка /сопрано/.

 

«Бахіана»

31 березня, «Хлібня»

 

Головні камерні та клавірні твори видатного композитора виконають Назарій Пилатюк /скрипка/, Іван Кучер /віолончель/ та Тетяна Войтех /фортепіано/.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віртуоз Дмитро Ткаченко представляє музику Станковича та Лисенка у Венеції, Києві й Одесі.