Берлінале: українці закликали допомогти звільнити Максима Буткевича

13:30, 23.02.2023
Берлінале: українці закликали допомогти звільнити Максима Буткевича

Біля Палацу Берлінале відбулася акція представників української кіноіндустрії на підтримку полоненого Максима Буткевича.

Представники української кіноіндустрії на берлінському кінофестивалі, що проходить в столиці Німеччини, закликали міжнародну культурну спільноту вимагати звільнення з російського полону правозахисника, журналіста Максима Буткевича.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба кінофестивалю Docudays UA, ведучим та модератором якого часто був Буткевич.

 

Учасники акції прийшли до Палацу Берлінале в однакових футболках із зображенням правозахисника, а також написом #freeMaksymButkevych.

 

«На початку березня 2022 року Максим Буткевич призупинив свою діяльність із допомоги біженцям/-кам, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність, і вступив до лав ЗСУ. Влітку, під час військових дій поблизу захоплених населених пунктів Золоте і Гірське Луганської області, Максим потрапив у полон до окупантів. З червня 2022 року нам нічого невідомо про місцеперебування нашого друга та колеги», - додали в Docudays UA.

 

Про те, що Буткевич потрапив у російський полон у районі населених пунктів Золоте та Гірське у Луганській області, стало відомо у липні 2022 року. Тоді повідомлялося, що Буткевич перебував в полоні щонайменше з 24 червня, оскільки того дня російські пропагандисти опублікували відео допиту українського журналіста.

 

У середині липня громадські діячі, медійники, політики підтримали флешмоб із закликом негайно звільнити Буткевича у соцмережах. Вони супроводжували свої дописи хештегом #FreeMaksymButkevych. Тоді до флешмобу також приєдналися виконавчий директор Європейського фонду за демократію (EED) Єжи Пом’яновський та міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

 

У серпні 2022 року Міноборони РФ визнало, що протягом двох місяців утримує Буткевича в полоні. Там підтвердили, що український правозахисник знаходиться на території самопроголошеної "ЛНР".

 

Як повідомляла УМ, на Берлінському кінофестивалі відбулася прем’єра фільму Шонна Пенна та Аорона Кауфмана про війну в Україні "Superpower" ("Суперсила").