Олена Гончарук не підписала контракт із Держкіно через неприйнятні умови щодо Довженко-центру

13:30, 22.02.2023
Олена Гончарук не підписала контракт із Держкіно через неприйнятні умови щодо Довженко-центру

Після ознайомлення з контрактом, Олена Гончарук відмовилася його підписувати (Фото з відкритих джерел)

Олена Гончарук, яка перемогла на конкурсі на посаду гендиректора «Довженко-Центру», не підписало контракт з Держкіно, оскільки сторони не дійшли згоди за умовами договору. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Довженко-Центр»

 

Державне агенство з питань кіно не підписало контракт з переможицею конкурса на гендиректора Довженко-Центру Оленою Гончарук. За законом, підписання контракту мало відбутись протягом 2 місяців після оголоншення конкурсу, тобто, до 21 лютого 2023.

 

Завершальний етап конкурсу, який визначив Гончарук як переможицю, відбувся 6 лютого 2023. Наступним кроком мало бути підготування контракту та його підписання. Держкіно запросило Гончарук на підписання контракту в останній день з визначеного законом строку, 21 лютого, не надавши їй можливості заздалегідь ознайомитись із текстом договору. 

 

Після ознайомлення, Гончарук відмовилась від підписання контракту у запропонованому вигляді. За оцінкою її адвокатів, документ містить розходження, зокрема, з її візією розвитку Довженко-Центру, викладеною на конкурсі. В цілому Гончарук не погодилась із 25 пунктами контракту.

 

"Наріжним каменем розбіжностей стали пункти контракту, що зобов’язують Олену Гончарук виконати реорганізацію та виділ частини колекції, а також упродовж 15 днів внести в реєстр новий статут Довженко-Центру, докорінно змінений Держкіно. 

 

Це не лише унеможливлює реалізацію програми розвитку Центру, яка перемогла в конкурсі і основним завданням якої значиться “забезпечити недоторканність Національного центру Олександра Довженка та основу для його сталого функціонування”, а й суперечить умовам оголошеного конкурсу – конкурс оголошувався на Довженко-Центр в його нинішньому статусі, як кіноархівної та кінодослідної інституції, діяльність якої має некомерційний характер. 

 

Після обґрунтованих аргументів з боку представників Довженко-Центру, Держкіно погодилося надіслати контракт для повноцінного ознайомлення та внесення коментарів і відповідно перенести дату його підписання. Утім, перенесення термінів підписання не є скасуванням результатів конкурсу чи підставою для визнання конкурсу таким, що не відбувся," – прокоментувала пресслужба ДЦ.

 

Нагадаємо, триває судовий розгляд позову ДЦ проти Держкіно стосовно наказу про реорганізацію центру. Учора відбулось чергове судове засідання, на якому, зокрема, сторона Держкіно намагалась обгрунтувати “відсутність цінності колекції ДЦ” тим, що Мінкульт не організував її евакуацію, та надала клопотання про закриття справи.

 

Суд розгляне її на наступному засіданні, запланованому на 7 березня 2023. 
 


Як повідомляла УМ, в.о..керівника Національного центру Олександра Довженка, директорка Музею кіно Олена Гончарук знову здобула перемогу в конкурсі на посаду керівника інституції.