Ілля Рєпін та Іван Айвазовський визнані українцями - Музей Метрополітен у Нью-Йорку

02:52, 11.02.2023
Ілля Рєпін та Іван Айвазовський визнані українцями -  Музей Метрополітен у Нью-Йорку

Ілля Репін заповів рідним поховати його в Чугуєві. Втім, бажання художника не було виконано. (Фото з відкритих джерел)

Всесвітньо відомий Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку визнав художників Іллю Рєпіна та Івана Айвазовського українцями, а не росіянами.

 

Як інформує Україна Молода, на зміни підписів до їхніх робіт у Метрополітен звернула увагу історикиня мистецтва Оксана Семенік.

 

Зокрема, у підписі до портрету письменника Всеволода Гаршина (1884), який зберігається в галереї цього художнього музею, відтепер значиться, що це робота українця Іллі Рєпіна.

 

 

Так само на роботі мариніста Івана Айвазовського «Корабель у місячному світлі» останній значиться українцем.

 

«За Айвазовського порадію окремо, бо перший мій справжній досвід з мистецтвом – це Феодосійська картинна галерея. мене так вразили ті роботи, що я досі памʼятаю дуже живо ту галерею. А улюбленою книжкою був каталог з цієї галереї. І якже я мрію потрапити туди знову і щоб всі роботи були на місці», - написала пані Семенік.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Ілля Рєпін – український художник із козацького роду на прізвисько Ріпа, який народився 1844 року у місті Чугуєві тоді Харківської губернії, але згодом навчався і в Петербурзькій академії мистецтв і писав свої полотна у Російській імперії. Заповів рідним поховати його в Чугуєві, втім, бажання художника не було виконано.

 

Іван Айвазовський народився у Федосії 1817 року в сім'ї вірменського крамаря, родина якого переселилася до Криму з Галичини в 1812 році, куди його предки потрапили із Західної Вірменії. Він також навчався у Петербурзькій Академії мистецтв і часто вважався російським художником. Айвазовський жив і працював у Криму, писав море.

 

Як повідомляла «УМ», 8 лютого Музей мистецтва Метрополітен (Нью-Йорк, США) змінив у своїх описах національність уродженця Маріуполя, художника Архипа Куїнджі з росіянина на українця.

 

Перед тим цей музей змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега "Російські танцівниці" на "Танцівниці в українському вбранні".