Музично-політичний скандал: Національна музакадемія відмовляється цуратися Чайковського

12:03, 27.12.2022
Музично-політичний скандал: Національна музакадемія відмовляється цуратися Чайковського

В Національній музичній академії вважають "не на часі" прощатися із Чайковським. (Фото з відкритих джерел)

Не прибирати імʼя російського композитора Петра Чайковського з назви свого закладу – таке ухвалив трудовий колектив Національної музичної академії України.

 

На їхню думку, таке рішення "не на часі".

 

Як інформує УМ, про це повідомила культурна менеджерка Галина Григоренко  у Фейсбуці з посиланням на трансляцію конференції.

 

Зазначається, що трудовий колектив ухвалив рішення про те, що це питання “потребує додаткового вивчення”. Пані Григоренко зауважила, що “скільки ще часу на це потрібно, не було озвучено”.

 

 

Водночас у Міністерстві культури заявили, що “розчаровані” таким рішенням.

 

“Фактично не були враховані ані рекомендації профільного комітету ВРУ, ані Експертної ради з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП, ані рекомендації щодо Чайковського, розповсюджені УІНП.

 

 І це в той час, коли всі наші театри відмовились виконувати Чайковського”, – сказав міністр Олександр Ткаченко у Telegram.

 

За його словами, питання не в тому, “чиє ім‘я має носити цей заклад”, а якими іменами українці маркують свої освітній та культурний простори.

 

Як повідомляла УМ, перейменування географічних назв, пов’язані, зокрема, з декомунізацією та дерусифікацією, відновлюють історичну справедливість щодо вживання традиційних назв, носіями яких є здебільшого місцеві мешканці.