Держкіно призупинило реорганізацію Довженко-центру - Ткаченко

13:39, 15.11.2022
Держкіно призупинило реорганізацію Довженко-центру - Ткаченко

Керівництво Держкіно, Довженко-Центру, представники офісу президента та депутати призупинили реорганізацію Довженко — центру (Фото з відкритих джерел)

Міністр культури України Олександр Ткаченко заявив, що реорганізацію Довженко-Центру призупинено.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у вівторок, 15 листопада у Телеграмі.

 

За його словами, таке рішення ухвалили під час наради з керівництвом Держкіно, Довженко-Центру, представниками офісу президента та депутатами.

 

Також на цій нараді вирішили:

—фонд і музей залишити в тому статусі, в якому вони є зараз — як цілісний майновий комплекс;

—призначити прозорий конкурс на посаду директора Довженко-Центру;

—звернутись до Держаудиту щодо проведення повноцінного аудиту Довженко-Центру;

 

—розпочати процес надання Довженко-Центру статусу національного де-юре (не лише в назві, але й фактично). Це має убезпечити використання його майна не за призначенням;

—вирішити питання реорганізації державного підприємства в державну організацію, що дозволить Довженко-Центру працювати за профілем як музей та архів;

—створити міжвідомчу робочу групу для експертної оцінки музейних цінностей Довженко-Центру.

 

Ткаченко каже, що деталі щодо цих рішень найближчим часом має надати Держкіно.

 

Варто зазначити, що "Довженко-Центр" офіційно перейшов у пряме підпорядкування Держкіно України 13 липня. Рішення про передачу уряд ухвалив ще наприкінці січня 2022 року. До цього Центр був у підпорядкування Мінкульту з моменту створення у 1994 році.

 

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні, де розглядали ситуацію, яка склалась довкола "Довженко-Центру", ухвалив рішення із вимогою Держкіно касувати накази про "реорганізацію" та про призначення Юлії Каждан в.о. генеральної директорки інституції, а також "закликає Кабінет Міністрів розглянути питання про відповідність керівництва Держкіно займаним посадам".

 

Раніше комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики уже звертався до Кабінету Міністрів України та Держкіно щодо скасування наказу про реорганізацію.

 

Водночас колишня директорка кінотеатру "Жовтень" Людмила Горделадзе у власному дописідодала : "Але, як сказано представником Держкіно, – все (всі) залишаються на попередніх місцях. Раджу Кіноспільноті – НЕ РОЗХОДИТИСЯ, боротьба триває. Довженко-Центр не має бути зруйнований!".

 

16 серпня стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати  "Довженко-Центр" у декілька нових юридичних осіб. У Центрі заявили, що це рішення означає ліквідацію національного кіноархіву. Мінкульт зазначає, що не знали про це рішення.

 

28 жовтня "Довженко-Центр" повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію"

 

Як повідомляла УМ, прокуратура, 10 листопада Служба безпеки України та поліція  знову проводили обшуки у Довженко-Центр. За словами співробітників, шукали документи, повʼязані із колишнім директором та забудовником. Залишаючи будівлю, силовики не надали працівникам установи копії протоколу, а також забрали печатку ДЦ.