У Кропивницькому святкують 140-річчя створення першого українського професійного театру

19:07, 28.10.2022
У Кропивницькому святкують 140-річчя створення першого українського професійного театру

Гості мали змогу послухати українські пісні, подивитися стародавні танці та переглянути п’єсу Івана Карпенка-Карого “Бондарівна”. (Фото: міськрада Кропивницького)

У Кропивницькому урочистості з нагоди святкування 140 - річчя створення першого українського професійного театру розпочалися покладанням квітів до пам’ятника засновника театру корифеїв, чиє ім’я нині носить обласний музично-драматичний театр, Марка Лукича Кропивницького

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба міської ради.

 

У яскравому обрамленні осені пам’ять українського сценариста, актора, батька професійного театру вшанували міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко,начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, голова обласної ради Сергій Шульга, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюказаступник міського голови Олександр Мосін.

 

Про очільник МКІП повідомив у Телеграмі.

 

«Вітаю Кропивницький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького з 140-річчям та дякую за чудову сучасну прем‘єру «Бондарівни» І. Карпенка-Карого», — зазначив Олександр Ткаченко.

 

Він зауважив, що «сто сорок років тому, у теж непростий для України період, у 1882 році 27 жовтня письменник і патріот, драматург, режисер та вчитель Марко Кропивницький заснував перший в історії України професійний театр, відомий як «театр корифеїв».

 

У самому театрі імені Марка Кропивницького у цей час до народного коріння гостей повертали пісні і танці від відомого проєкту “Баба Єлька”. Під живу музику пари кружляли і вибивали заклабуками польку, краков’як, карапет, нареченьку, яблучко, зайчика, падеспанця — українські народні танці, які більше ста років не сходять із театральної сцени у виставах наших корифеїв.

 

 

Подарунком кропивничанам до 140-річчя українського професійного театру стала прем’єра від Херсонського театру імені Миколи Куліша у постановці режисера Сергія Павлюка п’єси Івана Карпенка-Карого “Бондарівна”. Хоча п’єса написана ще 1884 року, глядач побачив осучаснену й актуальну її постановку.

 

Як повідомляла УМ, Національна капела «Дударик» для українських військових 24 ОМБр імені Короля Данила зібрала кошти на безпілотник завдяки благодійному мистецькому марафону. Наступним кроком стане покупка зимового спорядження для ЗСУ.