Відомий диригент Юрій Керпатенко застрелений росіянами у Херсоні

17:31, 15.10.2022
Відомий диригент Юрій Керпатенко застрелений росіянами у Херсоні

Диригент Херсонського музично-драматичного театру Юрій Керпатенко під час концерту (Фото з відкритих джерел)

У Херсоні російські терористи у власному будинку вбили головного диригента Херсонського музично-драматичного театру Юрія Керпатенка після того, як чоловік відмовився співпрацювати з окупантами.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики.

 

Уперше про вбивство диригента повідомила журналістка Олена Ваніна, вона зазначила, що наразі подробиці вбивства дізнатись важко.

 

«Сьогодні стало відомо, що диригента Херсонської філармонії розстріляли окупанти. Він відмовився з ними працювати вони сказали, що ми до тебе ще прийдемо. Прийшли до нього додому і прямо там розстріляли»,– написала вона у Facebook.

 

Вона також зазначила, що Юрій Керпатенко перестав виходити на зв'язок ще у вересні.

 

У Мінкульті з посиланням на регіональні ЗМІ зазначили, що до міжнародного дня музики  1 жовтня окупанти та колаборанти планували влаштувати "святковий концерт" за участю знаменитого камерного оркестру "Гілея".

 

Цим концертом окупанти хотіли показати начебто "налагодження мирного життя" в Херсоні.

 

Диригент з 2000 року працював у Херсонській обласній філармонії, а у 2004-му він став головним диригентом Херсонського музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

 

Юрій Керпатенко був головним диригентом камерного оркестру "Гілея".

 

Після початку повномасштабної війни та окупації Херсона, Юрій відмовився їхати з міста та відкрито проявляв свою проукраїнську громадянську позицію.

 

Як повідомляла УМ, до так званої «армії ДНР» обманом мобілізували усіх музикантів Донецької  філармонії. Їх запросили нібито для знімання сюжету на ТБ, однак на місці оголосили, що вони будуть негайно відправлені на фронт.

 

Далі їх без жодної підготовки кинули в Маріуполь, де фактично використовували як приманку для виявлення вогневих точок "Азова". Відомий  піаніст Микола Звягінцев загинув у боях під Маріуполем.