НСПУ пропонує змінити музей Булгакова у Києві на музей композитора Кошиця

11:36, 31.08.2022
НСПУ пропонує змінити музей Булгакова у Києві на музей композитора Кошиця

Музей Булгакова на столичному Подолі. (Фото НСПУ)

Закриття в Києві музею Міхаіла Булґакова ініціювала  Національна спілка письменників України. Натомість пропонує змінити його на музей українського композитора Олександра Кошиця.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті НСПУ.

 

Свою заяву секретаріат спілки аргументує недопустимістю функціонування в Києві музею російського письменника Булґакова, «який ненавидів Україну і паплюжив її у своїх творах».

 

Замість нього спілка пропонує створити музей українського композитора Олександра Кошиця, який «мешкав у цьому будинку до 1906 року, і його заслуги як українського культурного діяча є дуже вагомими не лише для України, а й для всього світу».

 

«Чи може – після жаху смертей і руйнувань, який чинить росія в Україні, після проявів геноциду і намагання знищити українську державність, – чи може в самому центрі Києва й далі працювати музей письменника, який люто ненавидів Україну і її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах, наприклад, у романі «Біла гвардія» (1925 р)?!» — зазначають у спілці.

 

Також у заяві згадали й зняття з фасаду жовтого корпусу Київського університету пам’ятної дошки, присвяченої російському письменнику. У спілці кажуть, прохання про вилучення цієї дошки подала освітня організація «Експертний корпус», що висвітлює культурно-історичні теми. Представники цієї організації довели, що Булгаков є ідеологом «русского міра».

 

«Булгаков, по суті, є одним із предтеч цього горезвісного «русского міра», і це яскраво відбито в його небезпечних книжках, де він оспівав і возвеличив не лише царат і монархію, а  й нелюдську жорстокість, яка притаманна росіянам і є основною рисою російської нації. Його зневажливе пихате ставлення до України викликає тільки щирий гнів і відчуття огиди», — йдеться в заяві.

 

Зокрема всі музейні експонати Національна спілка письменників України пропонує передати на архівне зберігання в Національний музей літератури.

 

Як повідомляла УМ, невеселе 30-річчя відродження: Спілка письменників України переживає не найкращі часи.