На Московський кінофестиваль потрапила українська «Покірлива»

14:54, 28.08.2022
На Московський кінофестиваль потрапила українська «Покірлива»

Знятий в Одесі фільм "Кроткая" подали на фестиваль країни-агресора рф.

Український фільм "Покірлива" ("Кроткая" – рос.) режисерки Наталі Князєвої потрапив до програми Московського міжнародного кінофестивалю-2022. Це екранізація однойменної повісті російського письменника Федора Достоєвського, знята в Одесі.

 

Стрічку включили до позаконкурсної програми в номінації "Російський слід" під час війни РФ проти України.

 

Як інформує УМ, про це повідомила журналістка "Суспільного" Наталя Наумова Реєнт у Facebook.

 

"Мотиви російської класичної літератури відображені та переосмислені в українській картині "Кроткая" – авангардній екранізації одного з останніх творів Ф.М. Достоєвського, чиє 200-річчя від дня народження широко відзначалося минулого року як у Росії, так і за кордоном", – йдеться в описі фільму на сайті фестивалю.

 

 

За правилами конкурсу, заявку на участь можна було подати з 13 грудня 2021 року по 18 лютого 2022 року.

 

Наразі невідомо, чому стрічку подали у програму російського кінофестивалю.

 

Фільм-спектакль "Покірлива" до 200-річчя з дня народження Достоєвського створив Одеський молодіжний театр-студія сінема-центр TOUR DE FORCE під керівництвом Наталі Князєвої.

 

Зйомки розпочались у 2010 році, а завершились – у 2022-му. Режисеркою фільму стала одеситка Наталя Князєва, сценаристкою – Наталя Волконська, оператором – Сергій Колбінев, композитором  – Стас Михайленко, а продюсеркою – Наталія Колбінева.

 

Композитор Стас Михайленко уже пояснив свою участь у зйомках та негативно відреагував на присутність фільму в програмі країни-агресора у Facebook.

 

"Сталося так, що я несподівано знайшов своє прізвище як композитора фільму на московському (!!!) кінофестивалі. І це сьогодні, під час війни з московією! Років 12 тому я співпрацював з театром TOUR DE FORCE (режисер Н. Князева) як композитор", – написав він.

 

Тоді цей театр почав знімати фільм "Кроткая" за творами Достоєвського, де повинна була бути музика Михайленка.

 

"Фільму я так і не побачив і вже забув думати про це. І раптом саме цей фільм з'являється у програмі цього недофестивалю зараз. Це просто обурливо! Емоції просто криють!!!

 

Наче і нема моєї провини, але гидко на душі від того, що моє прізвище стоїть там, в описі до цього фільму! Гидко від того, що Україна вписана у московитському фестивалі як країна-учасник", – додав Михайленко.

 

Нагадаємо, цьогоріч у столиці країни-агресора проходить 44-й Московський міжнародний кінофестиваль, президентом якого є російський режисер та прихильник путінського режиму Нікіта Міхалков.

 

Очільник відбіркової комісії ММКФ Іван Кудрявцев заявляв, що приблизно половина країн, представлених у цьогорічному конкурсі – "недружні" (тобто ті, які не підтримують війну РФ в Україні), але Росія "не створює чорних списків" і заохочує участь іноземців у фестивалі.

 

Раніше через напад рф на Україну Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) позбавила цей фестиваль акредитації.

 

Як повідомляла УМ, золоту відзнаку HOLLYWOOD GOLD AWARDS отримав фільм «Чому я живий».