Українська письменниця Віра Вовк померла в Ріо-де-Жанейро у віці 96 років

13:56, 17.07.2022
Українська письменниця Віра Вовк померла в Ріо-де-Жанейро у віці 96 років

“Я роздала своє серце по шматочках тим, кому був потрібний образ матері, сестри, подруги", – казала Віра Вовк. (facebook.com/tadeusz.karabowicz)

У Ріо-де-Жанейро 16 липня у віці 96 років пішла у засвіти видатна українська письменниця Віра Вовк.

 

Як інформує УМ, про це повідомив приятель Віри Вовк, польський та український поет , перекладач та літературознавець Тадей Карабович у Фейсбуці..

 

“Сьогодні вранці (16 липня - Ред.) померла в Ріо-де-Жанейро відома українська поетеса, член НСПУ, співтворець Нью-Йоркської групи Віра Вовк (1926-2022), – написав Тадей Карабович. – Вічна і Блаженна Їй пам’ять!”

 

Секретаріат Національної спілки письменників України нагадує, що Віра Вовк була щирим другом України. Вона допомогла на літературній стежині дуже багатьом українським письменниками, аби вони повірити у власні сили і силу слова.

 

«Її потужна, осяйна, багатогранна літературна творчість, яка ввібрала в себе джерела українського фольклору і поєднала їх із сучасним модерним баченням світу, завше посідатиме одне з чільних місць в українській культурі.

 

Українська література, без перебільшення, втратила велета духу, полум’яного патріота і борця за незалежність України.

 

Із тих жахливих втрат, які зараз має Україна, – ця одна з найбільших, тому що обірвала напнуту дужу струну українського слова у далекій Бразилії», - зазначили у НСПУ та висловили співчуття родині та друзям померлої.

 

Українська та бразильська письменниця, літературознавиця, прозаїк, драматургиня, перекладачка та науковиця, учасниця Нью-Йоркської літературної групи, що писала свої твори українською та португальською мовами і від 1950-х  до 2000-х працювала професором німецької літератури в Державному університеті Ріо-де-Жанейро.

 

 

Віра Вовк в Україні була людиною глибоко поважаною та добре відомою. Уродженка Борислава, що провела своє дитинство у Кутах (де працював лікарем її батько Остап Селянський) і в Тюдеві, (де священиком був її дідусь), у 1938 році вступила до Львівської гімназії “Рідної Школи” Українського Педагогічного Товариства.

 

Однак з початком Другої світової війни родина подалася на Захід. Саме  там, дівчина встановилася як глибокий фахівець і цікавий письменник.

 

За своє життя Віра Вовк стала лауреаткою багатьох авторитетних премій, зокрема і Національної премії України імена Тараса Шевченка. Але в пам’ять сучасників вона увійшла ще й як велика Людина.

 

“Я роздала своє серце по шматочках тим, кому був потрібний образ матері, сестри, подруги, – казала Віра Вовк про себе. – Той, перед ким доведеться станути колись віч-на-віч і дати звіт про своє життя, вирішить, яка його вага”.

 

Як повідомляла УМ, минулого місяця помер визначний діяч ОУН, історик і письменник Володимир Білінський - автор бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва Ординська» та «Україна-Русь».