У Запоріжжі презентували арт-проєкт з перетворення військових касок на витвори мистецтва

13:28, 20.06.2022
У Запоріжжі презентували арт-проєкт з перетворення військових касок на витвори мистецтва

Дванадцять художниць міста втілювали ідею волонтерів та азовців у життя, перетворюючи непридатні каски на витвори мистецтв

Відкриття арт-проєкту «Броня» відбулось у Центральній міській бібліотеці Запоріжжя. Спільна ідея — перетворити шоломи на артоб'єкти — виникла у волонтерів та бійців добровольчого формування “Азов”.
 
Для втіленні ідеї в життя доєдналися 12 мисткинь міста, які використали непридатну до використання амуніцію. 
 
Як інформує Україна молода, це повідомляє Укрінформ.
 
«Ідея проєкту полягає у перетворенні предметів військової амуніції, які вже не придатні для використання у армії, на арт-об'єкти. На першому етапі проєкту об'єктами для творчості запорізьких художниць стали німецькі сталеві шоломи старого зразка»,- розповів організатор проєкту, волонтер Денис Астаф’єв.
 
 
За задумом, експозиція має бути виставлена в кількох музеях України та Європи і доповнена іншими предметами амуніції. Частину з них планується продати на благодійному аукціоні, а отримані кошти витратити на купівлю техніки і спорядження для добровольчого формування територіальної громади Запоріжжя "Азов".
 
Майстриня Анна Волкова зазначила, що працювала над свої витвором впродовж тижня, і це було важко не стільки технічно, як морально.
 
 
«З кожним рухом пензля ти пам'ятаєш, що це військова каска. Зараз йде війна, проливається кров, хочеться, щоб все це скоріше закінчилось, щоб люди не вмирали. Мені хотілось притягнути це, малюючи яскравими фарбами. В композиції поєднані певні елементи, які символізують єдність українців, які об’єднались заради перемоги»,- пояснює майстриня.
 
 
Подивитись на роботи прийшли і представники добровольчого формування “Азов”. Командир формування, ветеран АТО Михайло Пирог зазначив: якщо поглянути на всі роботи, то можна побачити, що на першому місці - яскраві та життєрадісні барви, наповнені впевненістю в перемогу.
 
 
«Важливо показати і жахіття війни, і розуміння того, що будь-яка ніч закінчиться і настане світлий день»,- наголосив він.
 
Ветеран також виділив одну з робіт, яка має назву «Покоління майбутнього».Авторка - Людмила Кирилюк.
 
«Неймовірна робота, я коли побачив, то в мене відібрало мову. Зобразити майбутнє життя на військовій касці - для мене це неосяжне. Це душа українців, в кожній роботі. Тож ми переможемо обов’язково»,- сказав він.
 
Авторки створили 15 робіт про Україну та російсько-українську війну.
 
Як повідомляла УМ, художниця з селища Млинів, що на Рівненщині, Ніна Августін,  малює лики  святих на ящиках з-під набоїв. Першу із шести таких ікон художниця передала на передову.