Мисткиня Ніна Августін пише ікони на ящиках з-під боєприпасів

14:12, 14.06.2022
Мисткиня Ніна Августін пише ікони на ящиках з-під боєприпасів

Писати ікону потрібно з добрими намірами і не думати, що маєш на цьому заробити — Ніна Августін

Художниця з селища Млинів, що на Рівненщині, Ніна Августін,  малює лики  святих на ящиках з-під набоїв. Першу із шести таких ікон художниця передала на передову. 
 
Як інформує Україна молода, про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив голова ОВА Віталій Коваль.
 
«Дивовижним іконописом займається наша землячка з Млинова Ніна Августін. Ящики для неї привозять волонтери з передової. Деякі – посічені осколками, інші пробиті кулями. Адже наші захисники наповнюють їх піском і використовують при обстрілах як щит. А тепер на дошках, понівечених війною, зображені лики святих та ангелів. На сьогодні художниця створила вже 6 таких образів. Один із них зараз на передовій», - зазначив Коваль.
 
Ікони на ящиках для боєприпасів – не її ноу-хау. Побачила такий проєкт у художників з Києва – і вирішила й собі спробувати.
Ісус Христос в терновім вінку – це перша ікона Ніни Августін, написана на ящику з-під набоїв.
 
«Я побачила в Києві таке – і подумала, чому б такого не зробити. Ящики попросила у волонтера, який приїхав з передової і привіз побиті ящики. Він дав мені два. Сама розкрутила, пошліфувала вручну наждачкою, щоб пензлі менше нищилися об неґрунтовану шершаву дошку. 
 
І десь за два тижні у 2020 році написала першу ікону. Мені почали казати, що так не можна, треба питатися в архієрея. Я ходжу до храму і спілкувалася про це із владикою, він благословив. Можна сказати, на Рівненщині цього поки ніхто не робить»,— розповіла художниця Суспільному. 
 
На дошках із двох ящиків художниця написала шість ікон.
 
 
Першу написану ікону «Ісус Христос» мисткиня передала в батальйон «Світязь», вони забрали її з собою на передову. 
 
Чотири ікони Ніни Августін прикрашають Свято-Михайлівську церкву в Млинові: це Покрова Божої Матері, Святий Миколай, ростова фігура, Святий Михаїл іде по небу з вогняним мечем, Нерукотворний образ Спасителя, який зображений на прапорах козаків, січових стрільців. 
 
 
«Є ще намальований ангел-охоронець, який при народженні дається кожній дитині. Я віддала його в Смигу, там волонтери проводили захід до дня дітей»,– сказала художниця. 
 
 
 
При цьому вона зауважила, що пише ікони олійними фарбами і застосовує переважно чисті кольори.
 
 
«Майже не змішую фарби, бо мені тяжко розбирати кольори, вже ж до 70-ки йде. Я 40 років пропрацювала на одній роботі, була художницею, оформлювачем у виробничій майстерні. Хоч в мене поганий зір вже, але я завжди собі по двадцять хвилин – пів години щодня, двічі на день малюю. Я цим живу і вважаю, що це найліпший відпочинок для мене. 
 
Ікони я завжди дуже хотіла писати, бо навіть за радянських часів ходила до церкви, в мене дідусь був у "Просвіті". У 18 років я потай спробувала написати ікону, робила це із задоволенням і відповідальністю, так завше працюю. Ікону треба писати з добрими намірами і не думати, що маєш на цьому заробити»,– пояснила Ніна Августін. 
 
Як повідомляла УМ, на Київщині в Бучі, яка пережила терор російських загарбників, художниця з Канади  Іванка Сіолковська замальовує квітами сліди від куль на парканах. Так вона приводить місто до тями після жахливих дій окупантів.