Музей Сковороди на Харківщині відновлять за рахунок пожертв

13:29, 27.05.2022
Музей Сковороди на Харківщині відновлять за рахунок пожертв

Керівництво Харківщини планує відновити Національний музей Сковороди. (facebook.com/skovoroda.in.ua)

Міністерство культури та Харківська ОВА створили спецфонд для збору коштів на  відновлення Національного музею Григорія Сковороди, який було зруйновано під час обстрілу росіянами на початку травня.

 

Тоді в музеї вціліла фактично лише скульптура українського філософа.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у соцмережах в п’ятницю.

 

Зазначається, що на реставрацію музею Сковороди збиратимуть кошти не тільки від держави, а й від благодійників та міжнародних донорів.

 

 

"Вже маємо попередні домовленості з низкою наших західних партнерів про те, що вони згодні давати кошти на відновлення Музею.

 

Наразі це єдиний варіант, аби відремонтувати його швидко, не затягуючи. Адже, як ми знаємо, час в даному випадку може лише погіршити зруйноване. В тому числі через погодні умови", – сказав Ткаченко.

 

Збір коштів буде публічним і контролюватиметься державою, щоб всі охочі могли відстежувати, куди витрачаються гроші.

 

За словами міністра культури, перелік робіт, потрібних для відновлення музею, вже визначили.

 

"Постать Сковороди посідає вагоме місце в нашій літературі, філософії, історії…Вірю, що ми зможемо зберегти внесок філософа не тільки в нашій памʼяті та на сторінках книжок, а й фізично", –додає урядовець.

 

 

Як повідомляла «УМ», у ніч проти 7 травня окупанти обстріляли Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в Сковородинівці.

 

Зауважимо, що саме цього року відзначають 300-річчя з дня народження українського філософа.