Кozak System заспіває для армії на благодійному концерті у Львові

00:12, 14.05.2022
Кozak System заспіває для армії на благодійному концерті у Львові

Іван Леньо на прохання захисників України підписує "квитки" для ворога на благодійний концерт. (facebook.com/ivan.lenyo)

Із великих концертних залів і стадіонів популярне музичне мистецтво перемістилося в бомбосховища, на станції метро та в інші безпечніші місця.

 

Святослав Вакарчук, Злата Огнєвич, «Без обмежень», Макс Барських та інші гурти і виконавці вже неодноразово давали безкоштовні концерти в укриттях та просто неба.

 

Хтось із «зірок» їздить із благодійними виступами збираючи кошти для ЗСУ. Саме з такою метою дасть у суботу, 14 травня, концерт у Львові відомий гурт Кozak System.

 

Це перший повноцінний концерт гурту з початку бойових дій (якщо не рахувати участь лідера «козаків» Івана Леньо в благочинному концерті «Океану Ельзи» на Великдень – він виконав партію акордеона до нової пісні Святослава Вакарчука «Місто Марії»).

 

 

Власне, плани гурту на цей рік були величезні. Адже Кozak System виповнюється 10 років. З цієї нагоди 18 травня в Палаці спорту в Києві запланували грандіозний концерт, де музиканти мали презентувати новий альбом «Земля. Вітер. Вогонь».

 

Через війну альбом так і не побачив світ (шанувальники почули лише окремі пісні з нього). А на фейсбук-сторінці гурту вже повідомили, що ювілейний концерт однозначно перенесуть на іншу дату, проте квитки, куплені раніше, будуть дійсними.

 

Нагадаємо, «козакам» нині не до концертів не тільки з огляду на міркування безпеки. Лідер гурту Іван Леньо з перших днів російського вторгнення записався до тероборони Києва та несе службу спільно з поліцією. Тож бурхливу творчість і святкування ювілею відкладено до кращих часів.

 

 

Водночас  музикант постійно наголошує, як важливо тримати «культурний фронт», особливо зараз, в умовах війни.

 

«Ми вже відчули, як важливо окупантам знищити стратегічні об‘єкти інфраструктури. По них ворог гатить з іскандерів, калібрів і точок У. Так от, до важливих, а насправді надважливих стратегічних об‘єктів належить культура і мова, - зазначає іван Леньо в своєму дописі на фейсбуці. - По ній окупанти завдавали удари ще задовго до війни. І продовжують завдавати. Український культурний простір окуповано давно. Закладена величезна кількість мін, у вигляді російських серіалів, музики та іншого «культурного» лайна. Прийшов час розміновувати».