Співачка Jamala нагороджена премією Атлантичної ради США

16:20, 12.05.2022
Співачка Jamala нагороджена премією Атлантичної ради США

Українська співачка Джамала під час вручення нагороди у Вашингтоні (Фото з відкритих джерел)

Відома українська співачка Джамала отримала нагороду від Атлантичної ради США «За визначне лідерство артистка». Такою премією артистку відзначили за боротьбу і захист української культури та самобутність під час російського вторгнення. 
 
Як інформує Україна молода, про це артистка написала у своєму Фейсбуці.
 
Вручення премії Атлантичної ради США (Atlantic Council) відбулося 11 травня у Вашингтоні. Нагороду українській співачці вручила виконавча віцеголова Атлантичної ради США, бізнес-лідерка та меценатка Едріенн Аршт.
 
«Я прийняла нагороду від імені всіх українських артистів, що використовують свій голос, аби розказати про злочини, що вчиняються росією в Україні. Щодня доносять правду і підсилюють підтримку нашої країни, оберігають нашу культуру та демонструють її унікальність. Це наша спільна боротьба й наші спільні маленькі перемоги»,– розповіла Jamala на офіційній сторінці у Facebook.
 
У своїй промові Jamala розповіла про жахи війни в Україні, про те, як вимушена була залишити рідну країну разом з двома синами 24 лютого та згадала історію своєї бабусі під час депортації кримських татар у 1944 році. 
 
«Найсумніше дня мене – усвідомлювати, як би багато разів не казали “Ніколи знову”, історія повторюється з жахливою точністю»,– сказала співачка у своїй промові. 
 
Також Jamala закликала громадян США не мовчати і підтримувати Україну у боротьбі проти російської тиранії.
 
«Важливість цього заходу і в масштабності. Адже долучаються найвпливовіші люди світу: чинні на колишні глави держав, посли, бізнесмени, відомі артисти та журналісти топових медіа. Використала шанс розповісти про війну особисто та озвучити найголовніше: треба рятувати Маріуполь»,–зазначила співачка у Facebook.
 
Також нагороду "За видатне лідерство" отримав український народ. Унікальність нагороди у тому, що Атлантична рада США вперше відзначила премією весь народ або націю.
 
На врученні нагороди відбувся онлайн-виступ президента України Володимира Зеленського. У своєму відеозверненні він подякував за нагороду від імені народу України та зазначив, що мужність є національною рисою характеру українців, тому удостоїти нагородою весь український народ – правильно і справедливо.
 
«Сьогодні весь світ бачить це й захоплюється героїзмом українців. Водночас хочу, щоб для всіх це не ставало чимось буденним. І для цього слід говорити й пам’ятати, що за сміливістю, за мудрістю нашого народу стоять тисячі реальних історій, імен, подвигів»,— сказав у своїй промові Володимир Зеленський.
 
Премію, присвоєну українському народові, передали Послу України в США Оксані Маркаровій.
 
Як повідомляла УМ, відома  оперна співачка, українська сопрано Людмила Монастирська загорнулася у прапор України і вийшла на аплодисменти на сцену в легендарному театрі  The Metropolitan Opera у Нью- Йорку.