В Україні знищено або пошкоджено окупантами понад 250 об’єктів культури

13:25, 12.05.2022
В Україні знищено або пошкоджено окупантами понад 250 об’єктів культури

Зруйнований російськими авіабомбами Георгіївський скит Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині (facebook.com/oleksandr.tkachenko.ua)

Понад два місяці російські варвари скидають бомби та обстрілюють інфраструктуру України. За цей період вони знищили або пошкодили понад 250 об’єктів культури. 
 
Україна зараз потребує, щоб  міжнародна культурна спільнота допомогла у вирішенні питань відновлення та повернення культурних цінностей, які знищили або викрали окупанти з росії.


 
Як інформує Україна молода, про це журналістам повідомили Міністерство культури, а також депутат Київради Костянтин Яловий. 
 
«Щодня окупанти знищують не лише життя наших громадян, але й нашу культурну спадщину - старовинні церкви та будівлі, краєзнавчі та художні музеї, театри та меморіали. Вони влаштовують полігони в районах археологічних розкопок на Херсонщині і навіть атакують кладовища»,- зазначив депутат.

Так, за неповних три місяці повномасштабної агресії, окупанти з рф знищили або пошкодили понад 250 об’єктів культури в Україні.
Серед них:
 
Музей-садиба Григорія Сковороди в селі Сковородинівка на Харківщині - будівля знищена, частину експонатів вдалось врятувати
 
Іванківський історико-краєзнавчий музей - будівля знищена, співробітники врятували з будівлі картини всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко
 
Художній музей імені А. Куїнджі - зруйнована будівля 1902 року, а картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, які тут зберігались, викрадені.
 
Історико-архітектурний музей-заповідник “Садиба Попова” в селі Василівка Запорізької області - пошкоджено палац та інші будівлі комплексу, історико-краєзнавчий музей, який тут знаходиться, пограбований
 
Вознесенська церква, збудована у 1879 році в селі Лук’янівка на Київщині - повністю знищена танками
 
Святогірська Свято-Успенська Лавра -  будівлі ХІХ - початку ХХ ст пошкоджені внаслідок кількох обстрілів
 
Історичні будівлі у Чернігові та Одеси також зазнали відчутних пошкоджень.
 
Більшість архітектурних пам’яток Маріуполя фактично зруйновані.

Зараз українські фахівці спільно з колегами з Європи документують кожен факт знищення та викрадення культурних цінностей. Однак, як показує практика, повернення культурних артефактів - справа, яка часто триває десятиліттями.
 
Після перемоги ми маємо повернути та відновити кожен культурний об’єкт. І росія має заплатити за все, що ми втратили, наголошує депутат Київради VIII скликання.

«Важливо, щоб ЮНЕСКО не лише допомогла з фіксацією воєнних злочинів проти об’єктів культури в Україні, але й сприяла розробці нових, дієвих механізмів повернення цінностей. Також важливе створення дієвого міжнародного механізму розрахунку та стягнення компенсації з росії за знищені школи, бібліотеки, будинки культури та краєзнавчі музеї»,- зазначив Костянтин Яловий.
 
Як повідомляла УМ, на Харківщині внаслідок прямого влучання російської ракети,  знищено Національний музей ім. Григорія Сковороди, який розташований у селі Сковородинівка Богодухівського району. 
 
Читайте також: російським  злодіям  вдалося вивезти із тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області колекцію скіфського золота. Також з музею рашисти викрали й інші експонати, що там зберігались.