Російські книжки в бібліотеках є макулатурою для друку українських - Ткаченко

12:51, 11.05.2022
Російські книжки в бібліотеках є макулатурою для друку українських - Ткаченко

Вилученню підлягатимуть книжки, де звеличують збройні сили росії. (Фото з відкритих джерел)

Методику вилучення російських книжок з українських бібліотек розробило Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Як інформує Україна молода, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

За словами міністра, вилученню підлягатимуть книжки, де звеличують збройні сили росії; авторів, які вже занесені у чорний список або перебувають під санкціями; з пропагандою насильства чи ідей стосовно знищення української нації. Ці рекомендації бібліотеки вже отримали.

 

«Є ще й інший план. Ідеться не просто про вилучення книжок, а про те, що ці книжки можуть піти на макулатуру і, відповідно, оскільки з папером виникають труднощі, на них можуть наші видавці друкувати  українські книжки», — зауважив Ткаченко.

 

Крім того, він анонсував початок круглих столів із мистецтвознавцями й культурологами для обговорення питання, яким чином потрібно здійснювати «дерусифікацію» пам’яток культури.

 

 «Ми закликаємо всі місцеві адміністрації, які ухвалюють такі рішення, діяти згідно із законом. Має бути відповідна рекомендація місцевого центру культурної спадщини, рішення місцевої громади, і ми пропонуємо не просто руйнувати їх, а переміщувати», — наголосив міністр. 

 

 Нагадаємо, що в Україні створили Раду з розвитку бібліотечної сфери, яка врегульовуватиме питання функціонування українських бібліотек під час війни.

 

 Міністерство освіти та науки України перегляне список творів російських письменників, які зараз вивчаються у межах шкільного курсу «Зарубіжна література» через збройну агресію росії проти України.

 

Як повідомляла УМ, Національний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині, знищений російськими окупантами – свідомий злочин російських загарбників, заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.