Перша на Русі чудотворна ікона святого Миколи Мокрого повернеться в Україну

00:53, 10.04.2022
Перша на Русі чудотворна ікона святого Миколи Мокрого повернеться в Україну

Чудотворна ікона Миколи Мокрого буде вдома – у Святій Софії. (facebook.com/SophiaKyiv)

Президент Володимир Зеленський анонсує, що в Україну повернеться одна з найшанованіших святинь Софії Київської — Ікона святого Миколи (Мокрого).

 

Ця реліквія вважається першою чудотворною іконою Русі-України.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав у своєму відеозверненні в ніч на неділю.

 

За його словами, свого часу ікона буде вдома – у Святій Софії.

 

«Це перша чудотворна ікона Русі. Ми довго працювали, щоб повернути її. Вдячний за це рішення ієрархам, духовенству та вірним Української православної церкви США. Хочу, щоб повернення цієї святині стало для всіх нас важливим символом того, що ми повернемо в Україну усе наше, усе українське», — сказав Зеленський.

 

І додав: «Повернемо усіх наших людей. І обов'язково повернемо справедливість – наш повний контроль над нашою землею».

 

 

Зауважимо, що Київська ікона святого Миколи (Мокрого) — найдавніша відома чудотворна ікона святого Миколая та перша чудотворна ікона Русі.

 

Святий Миколай (Микола) Чудотворець, архієпископ Мірлікійський (IV ст.) ще за життя користувався винятковою популярністю і пошаною на Русі, набуваючи статусу національного народного святого.

 

Ікона містилась на хорах Софійського собору в іконостасі Миколаївського вівтаря, праворуч від царських врат, займаючи місце храмового образу.

 

Вона була вивезена з України під час Другої світової війни, у 1943 році. З того часу образ зберігався у Свято-Троїцькій церкві в Брукліні (Нью-Йорк).

 

Як повідомляла «УМ», ще у 2018 році відомий  український письменник, мандрівник Микола Хомич висловлював у інтерв'ю «УМ» впевненість, що Ікона Миколи Мокрого і мощі Ярослава Мудрого таки повернуться в Україну.

 

Напередодні в Софії Київській предстоятелі і представники різних церков і конфесій країни вперше в історії провели спільну молитву за мир в Україні.