Прем'єра драми «Клондайк» відбудеться на кінофестивалі SUNDANCE

15:50, 12.12.2021
Прем'єра драми «Клондайк» відбудеться на кінофестивалі SUNDANCE

Фільм "Клондайк" розповідає про місцеву родину, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 (facebook.com/ukrainefilmagency)

Світова прем'єра фільму «Клондайк» про події на сході України та катастрофу рейсу MH17 відбудеться на міжнародному кінофестивалі «Санденс».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило Державне агентство України з питань кіно на цьому тижні.

 

Драма режисерки Марини Ер Горбач, створена за підтримки Держкіно, стане першою українською ігровою стрічкою, яка буде представлена в міжнародній конкурсній програмі World Cinema Dramatic Competition головного фестивалю незалежного кіно в США – Sundance Film Festival.

 

                         Режисерка Марина Ер Горбач (в центрі) прилетіла до України з Туреччини, щоб розповісти про свій фільм. 

 

Фільм розповідає про місцеву родину, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. 

 

Ірка і Толік очікують народження першої дитини, але війна жорстоко вривається в їх життя разом з уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання.

 

«Для мене ця картина – «ракета» проти страху військової агресії з боку Росії перш за все для самої себе», – пояснює задум фільму режисерка Марина Ер Горбач.

 

І додає: ««Клондайк» з‘явився на перетині безсилля зупинити війну та глибокої поваги й вдячності тим, хто відстоює Україну. І ще це мрія про мир в Україні».

 

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина, Сергій Шадрін і Олег Щербина.

 

Зокрема, куратори фестивальної програми Sundance Film Festival 2022 розповідають, що сценарій та режисерська робота Марини Ер Горбач – це значуща та емпатійна ода людській стійкості.

 

За їх словами, «Клондайк» емоційно та глибоко окреслює невизначеність життя родини в зоні бойових дій. Камера розповідає про збитки, завдані їхній оселі, з пронизливим визнанням того, що їхні життя також були назавжди змінені.

 

Даний фільм створений у копродукції з Туреччиною. У травні 2021 стрічка стала одним із двох проєктів, які підтримало Міністерство культури та туризму Республіки Туреччина в категорії міжнародної копродукції.

 

 В Україні проєкт фільму став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державне фінансування у розмірі 20 мільйонів 768 тисяч гривень.

 

Як повідомляла «УМ», український фільм «Погані дороги» сценаристки Наталки Ворожбит увійшов до лонг-листа 94-ї премії «Оскар» у номінації «Найкращий іноземний фільм».