Радіодиктант національної єдності-2021: оприлюднено текст від Андруховича

18:03, 11.11.2021
Радіодиктант національної єдності-2021: оприлюднено текст від  Андруховича

Юрій Андрухович визнає, що написав складний текст для радіодиктанту. (vseosvita.ua)

Українське радіо оприлюднило правильний текст Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності «Слідом за пам’яттю» авторства культового письменника Юрія Андруховича.

 

Як інформує Україна молода, учасники радіодиктанту, які писали його 9 листопада, відтепер можуть перевірити текст.

 

«‎Радіодиктант – це перевірка на мислення, пам’ять, уяву, інтелект, начитаність. Якщо ви хочете їх розвивати й демонструвати, то непогано для початку зрозуміти, на якому вони у вас рівні. І граматична адекватність – один із чітких цього рівня показників»‎, - написав автор і читець Юрій Андрухович у соцмережах. 
 

А  коментарі журналістам згодом додав: "Текст доволі складний, я б не мав шансів написати його без помилок, якби не був його автором. Написав на 4-ку по 5-ти бальній системі. Я уклався з максимально дозволених 200 слів, у 199 слів".

 

Про загальну кількість учасників наразі не повідомляли.

 

ТЕКСТ

 

                                                    Слідом за пам’яттю

 

Парк! Як добре, що він у нас був. І не просто був, а буяв, дихав, заманював – такий величезний, розкинутий на незліченних гектарах, невимірний. Кожен із нас, молодших і старших, приходив до нього трохи не з побожним онімінням і завжди відкривав щось таке, що хоча б на пів життя залишиться спомином. Наш парк перевершував будь-який інший, він був чудесним лісом. Він існував поза часом і в позачасі тривав.   

 

Покинутий десь на галявині псевдокитайський павільйон, застиглий танок гіпсових німф довкола рясно порослого асфоделями пагорба, заґратований і напівзавалений каменями лаз у розбійничу печеру… Я міг би тягнути й далі цей перелік моїх тодішніх дивовиж. І всі вони трапилися протягом одного-єдиного літа! Бо кожне моє, як і моїх ровесників, літо минало – ні, пролітало, проносилося! – в парку, в його іноді аж до грудей високій траві.

 

Хоч найважливіша була осінь. Ви її любите? Якщо ви незлюбили осінь, то вам у дитинстві не пощастило з парком. Таким, як мій, що спершу заливав усього себе червоною й жовтою барвами в цілковитій невичерпності їхніх напівтонів, а відтак поступово скидав ту червінь і жовтину, до решти, дощенту оголюючись на зиму. Тоді-то й наставала пора особливої чуйності: млистими передсвітанковими годинами до парку  починали заходити невеликі групи мисливців.

 

**********

 

Нагадаємо, освітянський рух в Україні EdСamp Ukraine, який об’єднав понад 35 000 освітян, перевірятиме листи із диктантом авторства Юрія Андруховича.

 

Результати диктанту оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів, повідомляє Українське радіо.

 

Учасники, які не зробили жодної помилки у диктанті, отримають подарунки від партнерів проєкту.

 

Як повідомляла «УМ», у День української писемності та мови, 9 листопада, в Україні та за її межами написали ХХІ Диктант національної єдності. Його текст написав і надиктував відомий письменник Юрій Андрухович.