Індія, Пакистан, Польща і вся Україна: у Житомирі стартує конкурс молодих виконавців «Пісенний Спас»

07:32, 17.09.2021
Індія, Пакистан, Польща і вся Україна: у Житомирі стартує конкурс молодих виконавців «Пісенний Спас»

Фестиваль «Пісенний Спас» було започатковано у 2015 році. (Фото: facebook.com/pisennyispas)

17-19 вересня в Житомирі відбудеться конкурс молодих виконавців в рамках VIІ Міжнародного фестивалю «Пісенний Спас» імені Володимира Шинкарука.

 

З десятків заявок, які надійшли на адресу конкурсу, до другого туру журі відібрало 35 учасників, які традиційно змагатимуться у трьох номінаціях:

 

  • «Виконавець естрадної пісні» віком від 14 до 35 років;
  • «Виконавець авторської пісні» віком від 14 до 35 років;
  • «Конферансьє» - вікових обмежень немає.

 

«Виконавський рівень конкурсантів зростає щороку. Дуже приємно, що деякі конкурсанти приїжджають вже не перший раз, прагнучи покращити свої результати, тобто продовжують боротися за перемогу. А дехто, ставши переможцями в одних номінаціях, випробовують свої сили в інших.

 

Приємно бачити серед учасників конкурсу виконавців з усієї України, зокрема і з Донбасу: цього року в конкурсі візьмуть участь аж чотири виконавці із селища Новопсков та співачка із Білокуракіного на Луганщині. Також заявлені виконавці із Польщі, Палестини та Індії», - розповіла координатор та режисер конкурсної програми Анна Волинець.

 

 

До журі конкурсу цього року увійшли співачка, викладач з вокалу, народна артистка України Інеса Братущик; співачка, композитор, поетеса та телеведуча професор, завідувач кафедри естрадного вокалу Київського університету культури народна артистка України Алла Попова; художній керівник гурту «Древляни» Юрій Градовський; співак, композитор, викладач з вокалу Артем Кондратюк; заступник Міністра молоді та спорту України Марина Потапенко та ініціаторка і натхненниця фестивалю «Пісенний Спас» доцент кафедри мистецької освіти ЖДУ імені Івана Франка, народна артистка України Ірина Шинкарук.

 

                               Народна артистка України Ірина Шинкарук.

 

Також онлайн учасників конкурсу оцінюватимуть адвокат італійського проєкту «Х-Factor» Леопольдо Ломбарді та скрипаль-віртуоз Мар’ян Підвірний із США.

 

«Насьогодні фестиваль «Пісенний Спас» є тією платформою, яка дає можливість багатьом молодим виконавцям спробувати свої сили на професійній сцені. Це є колосальний досвід і приємно бачити, як потім цей досвід дає свої результати. Ми постійно підтримуємо наших учасників, стежимо за їхнім зростанням. Фестиваль став знаковою подією не лише для Житомира, але й для всієї України – і не тільки. Нам приємно, що з кожним роком закордонна географія учасників теж розширюється», - говорить президент фестивалю «Пісенний Спас» Ірина Шинкарук.

 

Хедлайнерами цьогорічного фестивалю виступлять гурт «Друга ріка» та засновник таких знакових для української музики гуртів як «Тартак» та «Був’є» Олександр Положинський. Також у гала-концерті візьмуть участь Ірина Шинкарук, Юрій Градовський, Алла Попова, Дмитро та Назарій Яремчуки, Анжеліка Рудницька, Олександр Зайченко, Інеса Братущик, Артем Кондратюк.

 

За традицією, буде презентовано фестивальну реліквію – унікальний Спасівський рушник із автографами учасників, який уже п’ятий рік поспіль вишиває майстриня Інна Завальнюк, щоразу доповнюючи новими автографами. Наразі він має довжину 14 метрів і містить понад 80 автографів.

 

Фестиваль відбудеться за підтримки міністерства молоді та спорту України, Житомирської міської ради та Житомирської ОДА.

 

Фестиваль «Пісенний Спас» було започатковано у 2015 році. Він названий на честь відомого барда, письменника, конферансьє і педагога, почесного громадянина Житомира Володимира Шинкарука, як залишив цей світ у 2014-му, на 61-му році життя.