«Солов’їний романс» у Києві присвячують 90-річчю співачки Євгенії Мірошниченко

18:23, 14.09.2021
«Солов’їний романс» у Києві присвячують 90-річчю співачки Євгенії Мірошниченко

Євгенія Мірошниченко (Архівне фото)

У Великій залі Національної музичної академії України імені Петра Чайковськогоу Києві  18 вересня відбудеться продовження масштабного фестивалю, приуроченогодо 90-річчя від дня народження Євгенії Мірошниченко – концерт учнів Євгенії Семенівни за участю Національного академічного оркестру народних інструментів України.

 

Свого часу в становленні оркестрового колективу НАОНІ, який вперше заграв у 1969 році, оперна діва відіграла значну роль.

     

«Солов’їний романс» - так називатиметься концерт за участі Олени Арбузової, Тетяни Бондар, Галини Грегорчак, Сусанни Чахоян, Milana (Франція), Наталії Шелепницької, Катерини Стращенко, Оксани Терещенко, Римми Шаповалової, Сергія Ковніра, Дмитра Іванченка, Юрія Круглікова, Сергія Пащука у супроводі НАОНІ під керівництвом його головного диригента, художнього керівника Віктора Гуцала.

         

Саме Євгенія Мірошниченко, яка пішла у засвіти 77-літньою у 2009-му,  вважала своїм обов'язком підтримати новостворений колективНАОНІ,  маючи величезну популярність як визнана майстриня співу, яка полонила слухачів своїм неперевершеним чистим голосом і небаченим артистичним хистом.

 

НАОНІ ж  тільки починали  і не мали тої необхідної популярності, щоби заповнити зали. Якщо ж з НАОНІ виступала Євгенія Мірошниченко – завжди був аншлаг.

      

Коли Євгенія Семенівна виходила на сцену – музиканти оркестру бачили в ній постать чи не богині, повернутої обличчям до оркестру з піднятими руками. Таким чином, оперна діва висловлювала своє захоплення оркестром. Для оркестрантів це була найкраща похвала. Це означало, що прима була задоволена  грою музикантів, які  максимально тонко змогли вловити стан її душі.

      

Її тендітний голос органічно вплітався у мереживо гармонійних суголось оркестру. І відразу ставало очевидним те, що тільки з оркестром українських народних інструментів їй вдається віднайти і висловити в українській пісні внутрішній психологізм, який знаходиться  за межами тексту і жанру пісні.

 

«Завдяки нашим колористично-художнім можливостям співачці вдавалося підняти емоційний стан слухачів до такого рівня, що душа не могла не розчулитись і не поринути у безмежжя. Вражало її вміння миттєво міняти яскравий сильний голос на ніжне чарівне звучання у народній пісні та висловити в ній щедроти своєї прекрасної душі.

 

Викликало  здивування, як Євгенія Мірошниченко могла миттєво змінювати манеру, характер і стиль у виконанні пісні, в результаті чого ставали зримими образи. У цьому наші поривання завжди збігалися - й оркестр підтримував співачку тонко й делікатно, намагаючись створити комфортну ауру для голосу, серця       і душі. Співпраця з Євгенією Семенівною стала для нас незрівнянним досвідом служіння мистецтву і ще більшого розуміння глибинної суті народної пісні» - вдячно згадують в НАОНІ.

      

Концерт 18 вересня продовжить серію яскравих музичних подій, в яких візьмуть участь більше 35 учнів Євгенії Семенівни зусього світу. Міжнародний вокальний фестиваль, у межах якого відбудеться «Солов’їний романс», - колективна присвята української академічної вокальної спільноти найвідомішій українській оперній діві, співачці з унікальними професійними та природними даними, видатній викладачці.

       

Цього ж дня у Малій залі Національної музичної академії відбудеться  майстер-клас для вокалістів середніх та вищих навчальних закладів солістки Віденської державної опери, солістки опери Цюріха, Берлінської Deutsche Oper Berlin, Зальцбурзького фестивалю Ольги Безсмертної. Участь у майстер-класі безкоштовна, за попередньою реєстрацією. Для вільних слухачів - вхід безкоштовний.

      

Фестиваль відбувається за підтримки Українського культурного фонду та триватиме протягом кількох місяців у Києві та Харкові - на малій батьківщині співачки,  завершиться гала-концертом  24 жовтня на сцені Національної опери України.

      

Ініціаторами його проведення  стали відомі українські культурні менеджерки Олена Несмашна і Вікторія Снєгур та багаторічний концертмейстер класу Євгенії Семенівни - Фріна Зискіна.