У Києві для всіх виступатимуть Ансамбль Вірського і Капела імені Майбороди

14:27, 24.08.2021
У Києві для всіх виступатимуть Ансамбль Вірського і Капела імені Майбороди

Танцівники Ансамблю імені Павла Вірського. (Фото надане агенцією «Дель Аорте»)

Майже двогодинне пісенно-танцювальне дійство вищого гатунку «Тобі, незалежна Батьківщино!» представлять у Києві на Контрактовій  площі  28 серпня - гранд-концерт просто неба національних мистецьких колективів: легендарних Ансамблю танцю імені Павла Вірського та Капели бандуристів імені Георгія Майбороди.

 

І якщо хтось думає, що це про «шаровари», то ніколи наживо не відчував енергії цих митців. І це нагода побачити  й почути, щоб мати власні враження – вхід вільний і з посадковими місцями (що забезпечує дотримання дистанції у пандемічний період).

 

Мистецький колектив імені Георгія Майбороди(художній керівник - Юрій Курач) - видатний колектив, який репрезентує на світовій сцені унікальний український культурний музичний феномен, який 100 років тому виник на території новоствореної Української народної республіки.

 

Мова йде про капелу бандуристів, оригінальний синтетичний удосконалений жанр українського кобзарського виконавства, що був започаткований в епоху розквіту національного мистецтва – добу  мистецького аванґарду початку ХХ століття. Протягом останніх років концертний репертуар капели значно розширився. З’явились нові програми: колядки та щедрівки.

 

У концерті на Контрактовій розвучать такі  пісні: «Чорнії брови, карії очі», «Три поради», «Ми йдем вперед»,«Меч Арея»,«Пісня про Юрка Тютюнника», «Гей видно село», «Їхали козаки по полю», «Хлопці-риболовці», «На зорі мене, мамо, збуди», «Ой служив я в пана», повстанська «Соловію, рідний брате», «Ласкаво просимо», жартівлива «Із сиром пироги».

 

Співатимуть під орудою диригента Олексія Бояра  за участісолістів:

 

тенорів Олексія Савчука, Ярослава Звєрєва, Дениса Кузіна, Ярослава Великого, Тарас Козьменка, Володимира Дорожинського (бас), Тараса Мазура (баритон), басів Володимира Трибеля та Максима Пер’яна.

 

Козацький жартівливий танець «Повзунець», циганський танець, «Волинські візерунки», «Київські парубки», «Козачок», танець румунських циган «Вербунк», «Вишивальниці», «Моряки», «Чумаки» і легендарний «Гопак» - це безпрограшний репертуар для вітчизняних і чисельних зарубіжних глядачів від Аансамбль танцю імені Вірського (художній керівник - Мирослав Вантух).

 

Цей колектив об’їхав з концертами практично весь світ, виступав на п’яти континентах у 80-ти країнах світу, а у багатьох - гастролювали по 20-30 разів. А вже за кілька днів їхній запал і відточений професіоналіз  - на Контрактовій площі.

 

Ведучий концерту open-air - Дмитро Хоркін.  Головний режисер дійства  - Анатолій Солов’яненко. Початок о 17.00.