Фестиваль у Маріуполі: з посвятою Фредді Мерк`юрі, концертами у синагозі та з музикою Мирослава Скорика

17:40, 23.08.2021
Фестиваль у Маріуполі: з посвятою Фредді Мерк`юрі, концертами у синагозі та з музикою Мирослава Скорика

Оркестр під орудою Юрія Янка уже звучав у Маріуполі. (Фото надане агенцією «Дель Арте»)

Що ви знаєте про Маріуполь? Місто на Азовському морі – стратегічний порті промисловий центр, де  діють два великі металургійні комбінати – імені Ілліча (із 2016 року – не того, про якого ви думаєте, а доменщика Зота Ілліча Некрасова)  та «Азовсталь».

 

Фактично останні роки це центр Донецької області, де діє Донецька облдержадміністрація. Хоча в 2014-му, з 13 квітня по 13 червня, місто контролювалося російськими і проросійськими терористами із самопроголошеної «ДНР».

 

Маріуполь – місто, яке  розвиває культуру і хоче заохотити до себе туристів. Саме тому 29 серпня там  стартуєІV фестиваль класичної музики Mariupol Classic 2021, який вже охрестили справжнім форпостом українського професійного музичного мистецтва на Приазов'ї.

 

Організатори мають на меті єднання музикантів та слухачів не тільки України, а й зарубіжної культурної спільноти, яка відкриє для себе індустріальний, прифронтовий Маріуполь з нового, несподіваного ракурсу. Місто має амбіцію утвердитистатус Великої культурної столиці; стати  зразком  відродженого українського Донбасу.

     

Перший фестиваль Mariupol Classic  було проведено у 2018-му.  Тоді  відкривали Камерну філармонію -  першу професійну концертну організацію, яку було започатковано у Маріуполі. До речі, вона стала першою філармонією, яку було відкрито в Україні за часи незалежності.

     

«Через такі фестивалі як Mariupol Classic, ми не просто даємо мешканцям можливість насолодитися якісною музикою. Ми формуємо нову візію Маріуполя, міста з величезними культурними та туристичними можливостями. – говорить міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

 

- Ми заявляємо на всю країну, що наше місто біля моря по праву носить звання Великої культурної столиці України. На кілька днів Маріуполь стає епіцентром класичної музики нашої країни. Упевнений, що музика - це мова, яка зрозуміла кожному. Вона об'єднує й наповнює наші серця надією, надає сил і надихає. Дякую музикантам з різних куточків світу, які приїдуть до міста, щоб занурити нас у справжню феєрію класичної музики».

      

Четвертий  фестивальMariupol classic представить усі види музичного академічного мистецтваза участю провідних українських та зарубіжних оркестрових колективівна кількох  майданчиках: на Театральній площі, у філармонії, в драматичному театрі. Родзинкою цьогорічного фестивалю стануть open-air-концерти. 

 

Частина програми пролунає на руїнах Хоральної синагоги - як заклик до  відновлення і відродження історичної пам’ятки архітектури і культури міста.

      

Упродовж дев’яти днів слухачі матимуть змогу почути  4 симфонічних та камерних оркестри, 8 колективів та виконавців зі світовим ім'ям.Цей знаковий, резонансний  проєкт-фестиваль  стане діалогом переосмислення класичної музики: зрозумілий та відкритий для людей різного віку, різних поглядів. Це діалог, який надихає, дає початок розвитку новітнього мистецтва у  місті, яке стрімко оновлюється та стає все більш українським, сучасним, туристично привабливим.

      

Метою мультикультурного Mariupol Classiс є зшивання Приазов'я та маріупольської агломерації із центром України та Європою через мистецтво, акцентують організатори. Тож, в програмі представлені не тільки  першокласні українські колективи та солісти, але й музиканти з інших країн світу.

 

Так, учасниками концерту «Скорик-Мусоргський»(останній затверджений і сформований самим композитором проєкт), який відбудеться 5 вересня, - стануть знана українсько-шведська піаністка Наталя Пасічник, що гратиме «Варіації на шведську тему»,які саме їйприсвятив Мирослав Скорик, та переможець понад 30-ти міжнародних конкурсів японський саксофоніст Кента Ігараші.

      

Ще одна концертна програма - Мagic SAХ, що звучатиме 7 вересня, - відбудеться  за участю французького саксофоніста Клода Делангля (Франція), дослідника і педагога,  справжнього метра французького саксофонового мистецтва, що гратиме танго-етюди, які йому було присвячено Астором П`яццолла, 100-річчя якого, цьогоріч відзначає увесь світ. Також у цьому концерті візьме участь відомий акордеоніст Ігор Саєнко, який виконує твори відомих композиторів на унікальному інструменті – бандо неоні, та ансамбль солістів NotaBene.

      

Найкращі твори концертного репертуару за всі 35 років діяльності продемонструє маріупольцям  хор Житомирської філармонії «Хорова магія «Орея» під керівництвом засновника, художнього керівника та диригента -  маестро Олександра Вацека. Цей концерт 29 серпня.

      

У  програмі Куiv Mozart Quartet 30 серпня прозвучать твори Моріса Равеля та Йоганеса Брамса.KMQuartet створений музикантами-однодумцями, яких об'єднала пристрасть до камерної музики. Ольга Шелешкова, Сергій Казаков, Андрій Макій, Павло Хмара отримали прекрасну освіту в класах видатних музикантів і професорів: Богодара Которовича, Наталії Гутман та Михайла Кугеля.

      

Цього ж дня, на Театральній площі міста відбудеться резонансна спеціальна подія Mariupol Classiс– концерт оpen-air - молодіжного симфонічного оркестру України YsOU, заснованого з ініціативи української диригентки зі світовим визнанням Оксаною Линів. YsOU – є унікальним проєктом, який об’єднує талановитих молодих музикантів з усіх регіонів України віком від 12 до 22 років. 

 

Скрипаль Назарій Пілатюк у супроводі камерного оркестру «Ренесанс» маріупольської філармонії       1 вересня виконає  «Пори року» Антоніо  Bівальді. Диригент - Василь Крячок.

     

Другого дня осені звучатиме  концертна програма за участю киян Антоніо Баришевського (фортепіано) та Ігоря Завгороднього (альт). У програмі: Й.С.Бах, С.Франк, П.Гіндеміт.

     

А вже 3 вересня маріупольців та гостей міста вражатиме найкраща вокальна група за версією All American Entertainment Awards  - джаз-секстет Мansound.Слухачі почують в «а-капельній» техніці, зокрема,  твори з циклу «Пори року» Чайковського, Арію Баха, дві прелюдії Рахманінова, менует Боккеріні.

      

Масштабний open-air концерт «Ніч в опері»  відбудеться також 3 вересня у самому центрі міста – на Театральній площі. Представлять поєднання класичних оперних арій і рок-музики групи Queen.

 

Головний колектив концерту - симфонічний оркестр Харківської філармонії під орудою маестро Юрія Янка. Солісти – українські оперні співаки світового рівня, солісти Національної опери України, народні артисти України: Алла Позняк (меццо-сопрано), Тетяна Ганіна (сопрано), Микола Шуляк (тенор), Дмитро Агеєв (бас).

 

Зовсім несподівано з нагоди  дня народження легендарного Фредді Мерк`юрі, якому 5 вересня виповнилося б 75 років, - звучатиме безсмертна музика відомого британського гурту Queen. Хто не пам’ятає:  «Ніч в опері» – це й назва культової платівки A Night at the Opera. Цього вечора голосом Фредді – стане голос  віолончелі Олександра Пірієва.

    

Фестиваль  Mariupol Classic реалізується в рамках проєкту культурно-мистецьких ініціатив «Діалог мовою мистецтва» за підтримки Українського культурного фонду.