Уперше надруковано листування родини Саєнків з Ганною Барвінок та Василем Кричевським

19:14, 17.08.2021
Уперше надруковано листування родини Саєнків з Ганною Барвінок та Василем Кричевським

«Козак Мамай» Олександра Саєнка (дерево,солома, темпера). 1956 р.

Цьогоріч чверть столітній ювілей відзначає  художньо-меморіальний музей «Садиба народного художника України Олександра Саєнка» в місті Борзна на Чернігівщині – це місце, де учень Василя Кричевського створював дивовижні картини, використовуючи солому.

 

До цієї дати встигли видати трикнижжя, яке започатковувалося ще до 120-річчя від дня народження славетного українського майстра Олександра Саєнка, що відзначалось на державному рівні у 2019-му. Це  «Мистецькі традиції династії Саєнків у контексті української образотворчості ХХ – початку ХХІ століть», яке з’явилося у 2020-му, й уже  цьогорічні «Золоте перевесло : Мистецька династія Саєнків у музеях України» Ніни Саєнко та Лесі Майданець-Баргилевич та «Пам’ять роду : Епістолярії родини Саєнків. 1886–2020», укладені донькою Ніною Саєнко.

 

Історія у сьогоденні

 

Першу книгу, як збірник наукових статей, укладено за матеріалами Всеукраїнської наукової конференції «Творчість мистецької династії Саєнків у контексті української образотворчості ХХ – початку ХХІ століть», що відбулась у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана у грудні 2019 року. Тематика матеріалів висвітлює широке коло питань, пов’язаних із вивченням мистецького спадку Олександра Саєнка та його родини в контексті розвитку української художньої культури та музейної справи.

 

У книзі «Золоте перевесло: Мистецька династія Саєнків у музеях України» представлено матеріали Всеукраїнського проєкту «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків», який було здійснено у 2019 році до 120-річчя Олександра Саєнка у музеях Києва, Харкова, Борзни (Чернігівська область), Канева та Чернігова. Під час ювілейного вшанування пам’яті майстра відбулись художні виставки творчої династії Саєнків, урочисті вечори, конкурси, пленери, презентації фільмів та мистецьких видань про творчість Олександра Саєнка, круглі столи, наукова конференція в Чернігівському художньому музеї.

 

Водночас у книзі подано збірки творів родини Саєнків – Олександра Саєнка, Ніни Саєнко та Лесі Майданець-Саєнко – в музейних колекціях України та зарубіжжя, які почали формуватись на початку ХХІ століття і становлять непересічну сторінку історії українського мистецтва.

 

І, масштабна книга «Пам’ять роду: Епістолярії родини Саєнків», в якій представлено епістолярну спадщину (1886–2020) роду Олександра Саєнка, яка ілюструє скарбницю традицій родоводу в широкій панорамі життя українського народу. Уперше друкуються листи Олександри Білозерської-Куліш (Ганни Барвінок), Андроника Лазарчука, Василя Кричевського, Сергія Устименка, Михайла Дерегуса, Василя Касіяна, Михайла Стельмаха, документи з архіву родини Саєнків.

 

Матеріали, представлені в книзі, – це вагомий пласт української історії кінця ХІХ – початку ХХІ століть на прикладі роду Саєнків: з несподіваними та невідворотними викликами долі, трагічними подіями, борінням за волю і радістю перемог. Зрештою, це зріз звитяжного переможного шляху становлення й утвердження незалежної Української держави.

 

Книги розраховані на мистецтвознавців, культурологів, істориків, політологів, етнологів, краєзнавців, – усіх, хто цікавиться багатогранною українською історією, культурою, мистецтвом.

 

Перша презентація трилогії книг відбулася цьогоріч у червні у Чернігівському художньому музеї імені Григорія Галагана на Всеукраїнській виставці монументального мистецтва «Перезавантаження». Тоді було представлено твори та ескізи відомих українських мистців-монументалістів: Олександра Саєнка (проєкт оформлення сільського клубу в селі Кінашівка (панно «Минуле», 1920) та монументальне панно з мозаїки соломою «Кий – засновник міста Києва» (1980), Івана-Валентина Задорожного, Галини Севрук, Іллі Толкачова, чернігівських художників Євгена Кріпа, Євгена Павлова, Тетяни Федоритенко, архітектора Андрія Карнабіди. 

 

Презентувала книги авторка та організаторка виходу у світ видань Ніна Саєнко - заслужений діяч мистецтв України, донька родоначальника мистецької династії. У  залі зібралися тоді працівники чернігівських обласного художнього музею імені Григорія Галагана та історичного музею імені Василя Тарновського, Літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, Музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт» та  держархіву області, Центральної міської бібліотеки імені П. Короленка, мистці та мистецтвознавці, студенти Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.

 

Юрій Ткач, директор Художнього музею, у своєму виступі відзначив вагомість опублікованих матеріалів для вивчення мистецької спадщини Олександра Саєнка в історичному аспекті розвитку української образотворчості, унікальності спадкоємності у творчості династії Саєнків, широкої презентації мистецтва роду в Україні і за її межами, значення музейних закладів, зокрема Художньо-меморіального музею «Садиба народного художника України Олександра Саєнка» у Борзні на Чернігівщині, у збереженні національної спадщини.

 

Доктор історичних наук, професор Володимир Личковах високо оцінив наукове дослідження творчості славетного українського митця мистецтвознавицею Ніною Саєнко, її подвижницьку працю популяризації мистецтва династії Саєнків, збереження, опрацювання і видання рідкісних в історичному плані епістолярних матеріалів, які дають уявлення про життя роду Саєнків у широкій панорамі життя українського народу. На думку вченого, трилогія книг, підготовлена і видана Ніною Саєнко, достойна Шевченківської премії. Пропозицію відомого вченого, історика, педагога підтримав Юрій Ткач.

 

Директорка Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей зазначила, що працівники архіву, розуміючи значення книги «Пам’ять роду» в історії українського народу, надали всебічну допомогу у представленні необхідних матеріалів. Окрім того, після плідної співпраці. було відкрито відділ архівних матеріалів Олександра Саєнка.

 

Ніна Саєнко передала книги до музейних колекцій, державного архіву, вищих учбових закладів, бібліотек, художніх шкіл, оскільки вважає своїм завданням ознайомлення найширшого кола українців зі звитяжною історією, культурою і мистецтвом.

 

                                                                  Ніна Саєнко (у центрі) у Борзні.

 

Й у рідній Борзні

 

І вже тохи згодом відбулася велелюдна презентація книг, виданих Ніною Саєнко, на мистецькому святі у художньо-меморіальному музеї «Садиба народного художника України Олександра Саєнка» у Борзні Чернігівської області. Добре, що на Чернігівщині є така перлинка – Музей славного роду Саєнків. Два роки тому, у 2019 році тут відбувались урочистості з нагоди 120-ї річниці Олексадра Саєнка, презентувались твори мистецької династії Саєнків, а нині Ніна Саєнко привезла землякам книги, в яких вона представляє і аналізує події, що відбувались в рамках Всеукраїнського проєкту «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків».

 

Над книгою «Пам’ять роду», в якій надруковано понад 1000 листів, починаючи з 1886 року, Ніна Саєнко працювала понад п’ять років, розуміючи її вагу і значення для збереження національної пам’яті, мистецької та культурної спадщини для майбутніх поколінь. Нині, коли подвижницька праця завершена, вона з радістю дарує її людям на добро і пізнання у рік 25-річчя музею Олександра Саєнка та 30-річчя Незалежності Української держави.

 

До Музею Олександра Саєнка завітали  поважні гості з Києва і Чернігова.

 

У своїх виступах Людмила Орішко, Максим Блакитний, Олена Загребіна, Ніна Храпач зазначили, що вже багато років плідно співпрацюють з Ніною Саєнко як засновницею музейного закладу, активною дослідницею творчості видатного українського митця, підтримують популяризацію українського мистецтва у своїй державі і далеко за її межами, й високо оцінюють опубліковані видання як зріз українського мистецтвознавства.

 

Ніна Саєнко щиро подякувала представникам Борзнянської міської Ради, всім колегам, друзям, меценатам, зокрема родині земляків Проценків.  Передала книги з дарчими написами Ларисі Осадчук, голові Борзнянської міської Ради, Сергію Іващенку, начальнику відділу культури, сім’ї, молоді та спорту; Ніні Храпач, директорці Художньо-меморіального музею-садиби Олександра Саєнка; Юрію Блосі, директору Історико-культурного заповідника Пантелеймона Куліша «Ганнина пустинь»; Юлії Леусовій, директорці Публічної бібліотеки Борзнянської ОТГ; Анні Рябоштановій, директорці гімназії Пантелеймона Куліша; Зінаїді Москаленко, директорці середньої школи І-ІІІ ступенів імені Христини Алчевської; В’ячеславу Кривошею – педагогу Борзнянського державного сільськогосподарського технікуму, Андрію Донченку – краєзнавцю, журналісту газети «Вісті Борзнянщини», Анатолію та Олександру Саєнкам, рідним із села Кінашівка; Олександру Шкуратову.

 

Попереду плануються презентації і передачі книг 35 музеям України і 10 зарубіжним музеям, де зберігаються твори мистецької династії Саєнків, бібліотекам, вищим мистецьким закладам, школам.

 

Нагадаємо, що у 1999 році до 100-річчя від дня народження Олександра Саєнка за ухвалою та участю ЮНЕСКО   святкувала вся світова громадськість, ім'я художника Олександра Саєнка було занесене до списку видатних діячів культури світу.