Олександра Ройтбурда поховали на Єврейському кладовищі Одеси

15:10, 11.08.2021
Олександра Ройтбурда поховали на Єврейському кладовищі Одеси

Однією з головних задач Олександр Ройтбурд вважав отримання Одеським художнім статусу національного. (Фото Одеського художнього музею)

Сотні людей - одеситів, митців і діячів культури прийшли на церемонію прощання з відомим художником Олександром Ройтбурдом до Одеського художнього музею, який він очолював в останні роки.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на трансляцію церемонії, яку організував колектив музею в середу.

 

Прощання з художником та директором закладу Олександром Ройтбурдом відбулося на подвір'ї Одеського художнього музею.

 

Художника запам'ятали неординарним, провокативним та суперечливим.

 

Одеса попрощалася з видатною людиною, яка до останнього думала про розвиток.  Працівники художнього музею кажуть, що Олександр Анатолійович до кінця роздумував про те, що буде завтра з музеєм, які колекції треба привезти.

 

«Однією з головних задач Ройтбурд вважав отримання Одеським художнім статусу національного. Ми зробимо все необхідне, аби довести розпочату ним роботу в цьому напрямку до кінця», - наголошують представники Одеського художнього музею в соцмережах.

Музейники додають: «Для нас було честю та великою радістю співпрацювати з Олександром Ройтбурдом. Кожен і кожна з нас завжди пам’ятатимуть ці чотири роки — такі яскраві та насичені, такі несправедливо короткі. Дякуємо за все. Будемо сумувати».

 

Крім того, Ройтбурд став першим депутатом обласної ради, який вклав свої заощадження - близько 3 млн гривень саме в музей на нові колекції.

 

Колекціонер Юрій Когутяк розповів, що за два тижні до смерті художник навідався до музею, попри те, що був "дуже слабким".

 

За словами працівника музею та друга митця Кирила Ліпатова, за своє життя Олександр встиг зробити значно більше, аніж, здавалося б, мав на це сил та можливостей.

 

«Саша був дуже складною, а для когось і суперечливою фігурою. З гострим розумом, чудовим гумором, великим серцем. Саша мріяв зробити Одеський художній музей закладом рівня українського національного музею. У цього музею були три великі директори. Киріак Костанді, Цві Емський-Могилевський та Олекснадр Ройтбурд. Після них трьох музей не був схожим на попередній», — розповів друг художника.

 

Прощання з художником тривало до 12:00. Поховали митця на Єврейському кладовищі о 13.00.

 

Олександр Ройтбурд — представник української нової хвилі та один із найдорожчих сучасних митців України. Творчість Олександра Ройтбурда охоплює живопис, графіку, відео, інсталяцію та перфоманс.

 

Ройтбурд був одним із перших, хто публічно підтримав Євромайдан та став безпосереднім його учасником у Києві та Одесі.

 

Як повідомляла «УМ», художник помер 8 серпня після важкої хвороби.