На честь драматурга Сергія Проскурні названо новий сорт ірисів

11:15, 07.08.2021
На честь драматурга Сергія Проскурні названо новий сорт ірисів

Сергій Проскурня раптово пішов з життя 1 лютого 2021 року у 63 роки. (Фото з відкритих джерел)

Новий сорт ірисів, присвячений пам’яті українського режисера та драматурга Сергія Проскурні презентували у Києві.

 

Як інформує Україна молода, презентація відбулася в рамках спеціалізованої виставки «Гладіолус-2021», що триває 6-8 серпня на території Національного ботанічного саду ім. Гришка.

 

«Презентація нового сорту ірисів не випадкова, адже саме ці квіти були одними з його найулюбленіших, а багато друзів режисера навіть отримували в подарунок від нього унікальні подарунки - картини власноруч намальовані ним цими квітами», - розповіла адміністратор Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Юлія Даценко у коментарі Укрінформ.

 

За її словами, саме квіти були постійним супутником життя та творчості Сергія, а у своїх інтерв’ю він неодноразово казав:

 

«Я часто приношу додому квіти. Але якщо я з’являюсь з маленьким букетиком, дружина знає, що гроші закінчились, і ці квіти я купив за останні копійки. У нас навіть з часом склалась така гра. Але ми завжди знали, що фінансова стабільність - величина непостійна, натомість емоції від споглядання краси квітів безцінні».

 

Виставка працюватиме у корпусі №6 у Національному ботанічному саду. В програмі виставки - презентація українських та зарубіжних сортів квітів, а також показ новітніх досягнень селекціонерів.

 

 

Нагадаємо, Сергій Проскурня - український театральний режисер, продюсер, лауреат премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» (2001) та імені Сергія Данченка (2017). Проскурня організовував театральні фестивалі, радіовистави, театральні обміни з кращими театрами Західної Європи, працював з відомими театральними фестивалями по всьому світу. Ставив вистави у театрах Львова, Києва, Одеси та Черкас.

 

Зокрема, у 90-ті роки Проскурня був співорганізатором численних мистецьких фестивалів та культурних заходів в Україні, в тому числі міжнародних, стояв біля витоків легендарного фестивалю «Червона Рута».

 

У 2013-2014 роках Сергій Проскурня працював над кінопроєктом «Наш Шевченко», частину сюжетів для якого знімав на Євромайдані. Так, наприклад, під час революційних подій саме Проскурня за фільмував, як у майбутньому Герой Небесної Сотні Сергій Нігоян зачитав знамениті рядки з поеми Тараса Шевченка «Кавказ», що вже стали частиною історії України та боротьби за свободу.

 

Сергій Проскурня раптово пішов з життя 1 лютого 2021 року у 63 роки. Похований у Києві на Байковому цвинтарі.