Васянович і Сенцов у програмі Венеційського кінофестивалю, фото

10:45, 27.07.2021
Васянович і Сенцов у програмі Венеційського кінофестивалю, фото

У фільмі «Відблиск» Валентина Васяновича зіграли Андрій Римарук і Роман Луцький. (Фото з ФБ-сторінки Андрія Римарука)

Серед 21-го фільму основної конкурсної програми одного з найпрестижніших міжнародних європейських кінофестивалів – Венеційського за головну нагороду змагатиметься «Відблиск» Валентина Васяновича із  Романом Луцьким у головній ролі.

 

Також серед виконавців – непрофесійний актор Андрій Римарук, який зіграв в «Атлантиді», а також донька Валентина Васяновича.

 

Уже успіх режисера й України  – бути в кагорті претендентів на перемогу поряд, зокрема,  з двічі Оскароносним Педро Альмодоваром (Іспанія),  чиї «Паралельні матері» з Пенелопою Крус відкриватимуть кінофестиваль на острові Лідо 1 вересня; новозеландкою Елізабет Джейн Кемпіон – володаркою «Оскара» та «Золотої пальмової гілки».

 

За «Золотого лева» змагатиметься фільм  «Відблиск» (Reflection) Валентина Васяновича.

 

«Суперприємна новина –  фільм «Відблиск» Валентина Васяновича включено до основної конкурсної програми одного з найпрестижніших кінофестивалів світу – Венеційського. З українськими режисерами подібне траплялося тільки двічі –  у 1986-му в конкурсі була картина «Храни мене, мій талісмане» Романа Балаяна, у 1992 –  фільм «Чутливий міліціонер» Кіри Муратової», –  коментує кінознавець Сергій Тримбач.

 

Нагадаємо,  у конкурсі «Горизонти» 76 Венеційського кінофестивалю у 2019 році переміг  фільм «Атлантида» Валентина Васяновича, який згодом здобув призи у Токіо, у Мінську, Севільї, Тромсо 

 

В одній особі автор сценарію, режисер-постановник, оператор-постановник стрічки Валентин Васянович та художник-постановник Владлен  Одуденко отримали в Україні за фільм цьогоріч Шевченківську премію. «Атлантида» також нагороджена шістьма вітчизняниими  «Золотими дзигами» та «Короною Карпат». Кіноподії розгортаються у 2025 році на Донбасі, після перемоги України у війні, яку затіяла Росія з 2014-го.

 

«В «Атлантиді» ми все зруйнували навколо головних героїв: інфраструктуру, об’єкти – випалили землю. А «Відблиск» навпаки: випалили і зруйнували душу героя, вихопили його з мирного міста, кинули у полон і потім повернули назад. Дивилися, спостерігали за ним, чи зможе він адаптуватися і повернутися до мирного життя, знайти в ньому сенс», - так розповів режисер про новий фільм у недавньому інтерв’ю «Суспільному».

 

У стрічці йдеться про лікаря-добровольця, який після повернення з полону намагається пристосуватися до мирного життя. Він спілкується з колишньою дружиною і своєю 12-річною донькою, яка також травмована через смерть близької людини на війні.

 

А у програмі «Горизонти» (Orizzonti), де представляють нові тенденції в розвитку кінематографа, на цьогорічному 78 Венеційському кінофестивал покажуть світову прем'єру стрічки «Носоріг», як є третьою повнометражною роботою Олега Сенцова. Ідею її створення представляли ще у 2012 році на індустріальній платформі Міжнародного кінофестивалю в Софії, де вона отримала нагороди за найкращі проєкт і пітчинг. Тоді фільм виграв пітчинг Держкіно.

 

                 «Носоріг» Олега Сенцова – про кримінальні 1990-і.

 

Проте внесли свої корективи незаконні арешт у 2014-му кримського автомайданівця Олега Сенцова російськими спецслужбами й ув’язнення до обміну 7 вересня 2019-го.

 

Фільм «Носоріг» про кримінальні 1990-і створений у копродукції України, Польщі та Німеччини. Зйомки проходили у Києві, Львові та Кривому Розі. Молодий чоловік на призвісько «Носоріг» пригадує, як бандитизм зруйнував йому життя та сім’ю. У кримінальній драмі режисер звертається до періоду, виклики якого залишаються актуальними.

 

Також до секції «Горизонти» увійшла стрічка «Цензорка» режисера Петера Керекеша спільного виробництва Словаччини, Чехії та України. Картина розповідає історію молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув'язнення в одній із виправних установ Одеси.

 

                         «Цензорка»: про одеську жіночу виправну установу (Фото з сайту usfa.gov.ua).

 

Головна героїня щойно народила первістка, і потрапила у світ, населений виключно жінками: ув'язненими, медсестрами та наглядачками, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми.

 

Венеційський кінофестиваль заснований ще 1932 року. Цьогоріч він проходитиме з 1 по 11 вересня.