Володимир і Олена Зеленські взяли участь у врученні Шевченківської премії, фото

08:05, 21.05.2021
Володимир і Олена Зеленські взяли участь у врученні Шевченківської премії, фото

Володимир Зеленський разом із лауреатами 60-ї Шевченківської премії. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська взяли участь у нагородженні лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року на території Софії Київської у Києві в четвер ввечері.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в ніч на п’ятницю.

 

«Радий бути тут з моєю дружиною й бачити трансформацію Національної премії України імені Тараса Шевченка. Дуже важливо бачити високий статус цієї премії. Церемонія нагородження відбувається у знакових місцях України», – сказав глава держави, вітаючи лауреатів.

 

 

Президент наголосив, що цього року Україна відзначає низку важливих ювілейних дат. Зокрема це 30-річчя утворення Збройних Сил, 25-річчя Конституції, 75-річчя держпідприємства «Антонов», ювілей Лесі Українки та 60-річчя Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

З фоторепортажу Банкової видно, що на 60-річчя Шевченківської премії гостей та лауреатів розважали такі зірки шоу-бізнесу як Монатік, Олександр Пономарьов, Дзідзьо, Ніна Матвієнко, Олег Вінник та інші.

 

 

«Символічно, що це відбувається у рік 30-річчя незалежності України. Це головні символи України – наша Конституція, наша армія, наша авіація, наша культура, наша премія імені Тараса Шевченка – премія кожного українця. Вітаю вас із цим ювілеєм», – сказав Зеленський.

 

Президент підписав указ №199/2021, відповідно до якого Національну премію України імені Тараса Шевченка 2021 року присуджено режисеру Валентину Васяновичу та художнику-постановнику Владлену Одуденку за фільм «Атлантида».

 

 

Письменниця Оксана Луцишина отримала премію за роман «Іван і Феба», а журналіст Станіслав Асєєв – за книгу есеїв «В ізоляції».

 

 

Також лауреатами премії стали представники музичної агенції «УХО» Олександра Андрусик, Євген Шимальський та Катерина Сула за серію концертів вокальної музики «Архітектура голосу».

 

Окрім того, премію присуджено художнику Борису Михайлову за мистецький проект «Випробування смертю».

 

Режисер-постановник, художник-сценограф Сергій Маслобойщиков, художник по костюмах Наталія Рудюк та композитор Олександр Бегма отримали премію за виставу Verba за мотивами драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки у постановці Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

 

Як повідомляла "УМ", українців обурило, що на День вишиванки подружжя Зеленських вдягнуло одяг схожий на російську косоворотку. 

 

Раніше президента критикували, що у 2021 році вручення Шевченківської премії було перенесено з традиційної дати нароодження Кобзаря - 9 березня на 20 травня.