«Вертеп-фест у Харкові» зібрав понад 200 відео колядок і щедрівок

18:03, 12.01.2021
«Вертеп-фест у Харкові» зібрав понад 200 відео колядок і щедрівок

Учасники Колядка-батлу V «Вертеп-фесту в Харкові».

Незважаючи на коронавірусні реалії у Харкові таки відбувся вже п’ятий«Вертеп-фест». Онлайн-формат дійства дав змогу залучити до фестивальних колядувань аж 110 колективів (замість 60) та близько 1,5 тисячі людей.

 

Як повідомляє Україна молода, попередньо відзнятих відео надійшло понад 200, показували їх упродовж трьох днів, а творче змагання на звання найкращих виконавців  назвали Колядка-батлом.

 

Завдяки онлайн-формату до проєкту змогли приєднатися нові учасники з віддалених міст і селищ із різних куточків України та з-за кордону. З’єдналися голоси гуртів та дуетів з Рівненської, Донецької Дніпропетровської, Харківської, Полтавської та інших областей. Долучилися колядники з Естонії, Польщі, Угорщини, Норвегії й Італії.

 

Усі співали давні й сучасні українські пошанування Святому Вечору, Різдву Христовому та Новому рокові.

 

Всі надіслані  відео, які увійшли до фестивальної програми, –  це справжня скарбниця нашої культурної спадщини, констатують організатори «Вертеп-фесту у Харкові».

 

Тим часом  трепетне і душевне виконання в прямому ефірі колядки “Нова радість стала” юними пластунами разом музикантами фольк-гуртів “Яри” та “Будьмо” об'єднало всіх учасників традиційної акції одночасного співу.

 

Як фінальний захід «Вертеп-фесту» з 2019 року проходить ще й фестиваль культур “Етновечорниці”. Цього разу в ньому брали участь представники ромської, вірменської, грецької, казахстанської, молдавської етнічних спільнот Харкова. У студії розказували про свої традиції святкування національних зимових свят представники  німецької спільноти. Про міські та, зокрема, й харківські традиції розповідав журналіст та краєзнавець  Філіп Дикань.

 

 

Переможцями Колядка-батлу стали: «Замківські кумасі», гурт «Співаночка», сімейний дует з Італії Addavere та … танцювальний колектив «Силует».

 

Тоді як ІІ місце в Колядка-батлі  посів  зразковий  "Хореографічний ансамбль народно-сценічного та сучасного танцю "Силует ", який діє під керівництвом Ольги Винник та Інни Гайдук при Центрі позашкільної роботи Дніпровської міської ради з 2000 року.

 

Ще у 2016-му, побувавши у Львові на Різдвяні свята, учасники колективу захопилися  вертепним дійством. Для основної програми харківського V фестивалю “Силует” відзняв відео “Дівочі гуляння на Святвечір” з танцями. Спеціально до Колядка-батлу танцівники вчили колядки та репетирували співи.

 

“Діти  мені зізналися, що це допомогло їм побачити себе з іншої сторонни,  – розповіла Ольга Винник. – Це ж таким досвідом для них стало  бути не тільки учасниками Колядка-батлу, а й в якості журі, коли їх запросили взяти участь в суддівстві у фіналі. Нам все дуже сподобалося, тож тепер хочеться побачити “Вертеп-фест” вживу. Віримо, що карантин закінчиться і наступного року ми обов'язково приїдимо до Харкова, щоб взяти участь у Фестивалі вертепів”.

 

Організатори «Вертеп-фесту у Харкові» наступного  разу через рік сподіваються поєднати два формати: онлайн колядування та традиційну ходу головним містом Слобожанщини.