Роман Сергія Сергійовича Saigon «Юпак» оголошений Книгою року BBC-2020

18:18, 12.12.2020
Роман Сергія Сергійовича Saigon «Юпак» оголошений Книгою року BBC-2020

Книгою року BBC-2020 став роман Сергія Сергійовича Saigon "Юпак".

BBC News Україна у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосили переможців премії Книга року BBC-2020 під час церемонії нагородження.

 

Про це інформує Україна молода з посиланням на ВВС.

 

Переможців оголосила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

 

Так, книгою року BBC-2020 став роман Сергія Сергійовича Saigon "Юпак" (видавництво "Білка").

 

У номінації Дитяча книга року BBC - 2020 перемогла книга "Мед і Паштет - фантастичні вітрогони" Уляни Чуби (видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА").

 

А премію у номінації Книга року ВВС - Есеїстика - 2020 здобула збірка есеїв Оксани Забужко "Планета Полин" (видавництво "Комора").

 

 

Переможець у кожній номінації отримає винагороду у розмірі 1 тисяча фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

 

Редакторка BBC News Україна та член журі Марта Шокало наголосила:

 

"Роман "Юпак" Сергія Сергійовича Сайгона - це не лише особистий успіх молодого автора, але й важлива подія для українського суспільства. Ця книга промовляє від імені цілого покоління українців, чий голос починає нарешті лунати в літературі. Покоління, яке дорослішало на зламі епох і яке зрештою стало визначним для України у найважчий момент її сучасної історії".

 

Оголошуючи Дитячу книгу року BBC "Мед і паштет - фантастичні вітрогони", керівний директор ЄБРР з питань комунікацій Джонатан Чарльз зазначив: "Сьогодні переможцем стала така історія, які нам подобаються найбільше: історія, яка буде цікава всій родині. Діти знайдуть у ній захопливу пригоду. А батьки - сатиричний погляд на такі важливі проблеми, як цифрова ізоляція, забруднення довкілля та корупція".

 

Говорячи про збірку есеїв Оксани Забужко "Планета Полин", радниця з питань культури ЄБРР та член журі Світлана Пиркало назвала авторку знаковою для України та української літератури:

 

"Її збірка нарисів збурює цілу низку емоцій: мрійливість, сум, співчуття і насамперед естетичне задоволення. Есеї, написані десять років тому, співзвучні міркуванням сьогодення. А найновіші її тексти дають читачу унікальну можливість бути присутніми при написанні історії, того, що "увійде до хрестоматій".

 

Директор Європейського регіону Всесвітньої служби ВВС Саймон Вілсон,який оголошував переможницю у цій номінації, також додав: "У багатьох частинах світу ВВС відома насамперед як служба новин. Але наші основоположні принципи... полягають не лише в тому, щоб інформувати, але й навчати та розважати. Премія Книга року BBC посідає важливе місце у цій частині нашої діяльності".

 

До речі, перемогу у конкурсі читацьких рецензій "Читач року - 2020" здобув Віталій Гудима за рецензію на роман Петра Яценка "Магнетизм", який увійшов до довгого списку Книги року BBC - 2020.

 

У подарунок він отримає електронну книжку Kindle.