Режисер Роман Віктюк помер у Москві від коронавірусу

17:29, 17.11.2020
Режисер Роман Віктюк помер у Москві від коронавірусу

Роман Віктюк помер у Міській клінічній лікарні імені братів Бахрушиних у Москві.

Театральний режисер, народний артист України та народний артист Росії, уродженець Львова, Роман Віктюк помер на 85-му році життя через ускладнення, викликані коронавірусом у Москві.

 

Як передає Україна молода, про смерть Віктюка повідомила російським ЗМІ помічник художнього керівника театру Людмила Ісакович у вівторок.

 

"Роман Григорович помер", - коротко підтвердила інформацію про смерть режисера пані Ісакович.

 

Відомо, що наприкінці жовтня Роман Віктюк потрапив до реанімації в Москві після зараження коронавірусом.

 

Лікувався у Міській клінічній лікарні імені братів Бахрушиних у Москві.

 

Час і місце прощання із Романом Віктюком повідомлять пізніше.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Роман Григорович Віктюк (нар. 28 жовтня 1936, Львів—помер 17 листопада 2020) — радянський, український, російський театральний актор і режисер, народний артист України, народний артист Росії.

 

Роман Віктюк, постановник і виконавець ролей у величезній кількості вистав, переважно в театрах Москви, зокрема, і в театрі свого імені, є популярним і шанованим у Росії та в Україні.

 

Відомий незмінною і непідробною епатажністю й оригінальністю, незаангажованістю в судженнях, в тому числі і з питань історії та сучасності, персоналій тощо.

 

У 1991 році Роман Віктюк створив театр свого імені в Москві, в якому він виступає головним режисером і художнім керівником.

 

Є постановником близько 200 вистав. З найвідоміших — «Служниці», «Федра», «Мадам Баттерфляй», «Лоліта», «Дама без камелій».

 

Створив танцювальну школу в Італії, філіал театру в Ізраїлі тощо.

 

З рідною Україною Віктюк пов'язаний не лише походженням (на своїй українськості режисер не втомлювався наголошувати), а й активною участю в культурному і громадському житті країни. Причому постійними публікаціями, безпосередньою участю в різних проектах не свого авторства, привезенням прем'єрних вистав і гастролей до України свого театру така участь не обмежується.

 

В одному з ексклюзивних інтерв'ю "Україні молодій" Роман Віктюк свого часу заявив: "Я - бандерівець у дуплі комунізму!".