Українська не є другою за милозвучністю мовою світу

10:08, 12.11.2020
Українська не є другою за милозвучністю мовою світу

У соцмережі користувачі почали реагувати на спростування фейку

Про те, що українська мова – друга за милозвучністю у світі  визначили у 1934 року на конкурсі в Парижі. Проте з’ясувалося, що це багаторічний фейк, адже цього конкурсу взагалі не існувало.

 

Інформація про Паризький конкурс мов з'явилася ще кілька десятиліть тому, і її одразу розпочали розповсюджувати у підручниках та інтернеті. Насправді конкурсу мов чи Паризької конференції не було, повідомляє ресурс "По той бік новин", який спростовує фейки та маніпуляції.

 

Чому почали говорити про те, що українська мова нібито за милозвучністю друга після італійської? Насправді, згадка про це з'явилася в першій українській газеті у США, яка мала назву "Свобода".

 

Рядки з газети про українську мову

 

Так, в одній зі статтей йдеться про те, що треба берегти "руську" (тобто українську) мову. Там є такі рядки: "Нашу руска мова якъ каже одинъ ученый прфесоръ Бантишъ-Камҍнскiй есть второю по италіяньской що до звучности, що до солодкости, що до придатности подъ безсмертни ноти всесвҍтных музикальних композиторовъ".

 

 

 

Тобто виявляється, що конкурсів мов не було, це просто думка одного вченого.

 

"Ніхто не визнавав українську мову наймилозвучнішою. Цей міф – один із тих, в які хочеться вірити", – йдеться в повідомленні.

 

У соцмережі користувачі почали реагувати на спростування фейку. Так, одні пишуть, що  ледь повірили в це і , що цей міф не варто було розвінчувати.

 

"Не маєте нічого святого! Нам вчитель рідної мови так у фарбах розповідав про той конкурс, що в фінал вийшли українська і італійська мови, шо обирав якийсь комп’ютер-аналізатор... Як жити тепер?", – зазначають інші.

 

Факти про українську мову

 

Найбільше перекладений літературний твір – "Заповіт" Тараса Шевченка. Його переклали на 147 мов народів світу.

 

Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово "вороги" – "вороженьки".

 

Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера "п"; на неї також починається найбільша кількість слів. Літера "ф" – найменш уживана.

 

Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належать до середнього роду.

 

Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня "Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?".

 

Як повідомляла УМ, рідною українську мову вважають 73% жителів України