Письменниця та режисерка Ірина Цілик відмовилась від державного звання

09:43, 12.11.2020
Письменниця та режисерка Ірина Цілик відмовилась від державного звання

Цілик вважає недоречним приймати з легкою душею такі відзнаки в часи непевності

Письменниця та кінорежисерка Ірина Цілик відмовилася від звання “Заслуженої діячки мистецтв України”, яке їй присвоїв президент Володимир Зеленський

 

Як інформує УМ , про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

 

"Вважаймо цей пост моєю офіційною позицією. Вчора я випадково зі ЗМІ дізналася про звання «заслуженої діячки мистецтв України», яке було вручено мені президентом України. Ця новина, м’яко кажучи, мене здивувала, адже я поняття не мала про те, що хтось взагалі подавав мою кандидатуру на отримання цього звання (як мені вже пояснили, йдеться про певну процедуру). Відтак я чекала, що зі мною хтось зв"яжеться з цього приводу, але ні. Був час переварити інформацію, почитати привітання моїх френдів і листи у приват з порадами «в жодному разі не відмовлятися від звання", - написала вона.

 

Письменниця додала: "Ну яка з мене заслужена?",

 

"Щиро кажучи, я дуже хочу бути корисною і заслужити любов та довіру своєї країни різними добрими справами. Але наразі було б недоречно мати таке звання, дивлячись на це з різних точок зору. По-перше, я лише починаю свій шлях у кінорежисурі. Крім того, вважаю недоречним приймати з легкою душею такі відзнаки в часи непевності, коли багатьох моїх колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади", — йдеться в дописі Цілик.

 

Як повідомляла УМ, режисер фільму «Атлантида» Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня.