Премія імені Василя Стуса-2020: лауреатом став Ахтем Сеітаблаєв

20:12, 12.09.2020
Премія імені Василя Стуса-2020: лауреатом став Ахтем Сеітаблаєв

Лауреат премії імені Василя Стуса 2020 року Ахтем Сеітаблаєв.

Український кінорежисер і актор, кримський татарин Ахтем Сеітаблаєв став лауреатом премії імені Василя Стуса 2020 року.

 

Як повідомляє «Україна молода», церемонія нагородження лауреата відбулася у Києві в суботу, 12 вересня, ввечері.

 

«Раді повідомити, що лауреатом Премії імені Василя Стуса 2020 року став український кінорежисер, актор театру та кіно Ахтем Сеітаблаєв!», - наголосили організатори з Українського ПЕН.

 

Ахтем Сеітаблаєв отримав диплом, грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим.

 

Нагороду йому вручив декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук.

 

 

Премію імені Василя Стуса щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам за внесок в українську культуру і стійкість громадянської позиції.

 

Торік лауреатом став Влад Троїцький – театральний режисер, засновник Центру сучасного мистецтва «ДАХ», фестивалю «ГогольFest» та інших культурних проєктів.

 

Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських премій у царині культури. 1989 року її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. Починаючи з 2016 року, Український ПЕН і партнери – Києво-Могилянська бізнес-школа і видавництво «Дух і Літера» – продовжили цю ініціативу.

 

 

Починаючи з 2016 року, співорганізаторами премії є Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та видавництво "Дух і Літера".

 

Лауреатами премії в різні роки ставали Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Гудзяк.

 

Ахтем Сеітаблаєв – український та кримськотатарський кіноактор, режисер. Він працював, зокрема, над кінокартинами "Кіборги", "Чужа молитва", "Захар Беркут" та фільмом "Номери" за п'єсою Олега Сенцова.

 

Як повідомляла "УМ", на початку 2020 року Мінкульт відмовився фінансувати фільм Ахтема Сеїтаблаєва "Конотопська битва" про перемогу українських козаків і кримських татар над московським військом у 1659 році.