Американська компанія стала дистриб’ютором української стрічки «Захар Беркут» у США та Канаді

17.06.2020
Американська компанія стала дистриб’ютором української стрічки «Захар Беркут» у США та Канаді

Кадр із фільму «Захар Беркут». (Фото надано компанією Film.UA.)

На Новому континенті показуватимуть фільм українського режисера Ахтема Сеїтаблаєва «Захар Беркут».
 
 
Film.UA Distribution повідомляє, що американська компанія Shout Factory стала дистриб’ютором стрічки на території США та Канади.
 
 
«Українське кіно дуже рідко з’являється на екранах в американських i канадських глядачів. І ми пишаємося, що можемо познайомити Північну Америку з нашими фільмами, — розповідає Євген Драчов, менеджер iз міжнародних продажів Film.UA Distribution.
 
— Ми не мали сумнівів, що «Захар Беркут» зацікавить наших колег iз США. У фільмі знялися такі чудові актори, відомі всьому світу, як Роберт Патрік i Томмі Фленаган, а співрежисером виступив Джон Вінн. Історія, яку розповідає фільм, зрозуміла та близька кожному — боротьба за свою свободу, свої права та свою землю. А ще — це дуже красиве кіно, адже зйомки проходили в Карпатах. Сподіваємося, що глядачі будуть задоволені». 
 
Нагадаємо, що раніше права на історичний екшен «Захар Беркут» було продано в Іспанію, у Німеччину та німецькомовну Європу. Крім того, компанія Volga придбала права на показ стрічки у країнах Балтії: Литві, Латвії та Естонії, де кінотеатральна прем’єра фільму відбулася 28 лютого. Український реліз стрічки пройшов у жовтні минулого року.
 
 
У свободі моя сутність — такий слоган «Захара Беркута», виробництва компаній Kinorob та Cinema Day. У фільмі йдеться про 1241 рік.
 
Монгольська орда, яку веде хан Бурунда, рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя.
 
Однак уночі кілька місцевих мисливців — брати Беркути — потайки пробираються в табір i звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення.
 
Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців, яку очолив Захар Беркут, має свій план, щоб назавжди зупинити багаточисельну навалу ворога.
 
Екранізація однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка українсько-американською командою зібрала переважно схвальні відгуки після прокату в Україні. Хоча у фільмі з’явилися й нові персонажі та сюжетні лінії. Це глядацьке видовищне кіно. Автори сценарію — Ярослав Войцешек i Річард Ронат. 
 
Стрічка «Захар Беркут» стала переможцем 9-го конкурсного відбору кінопроєктів Державного агентства України з питань кіно. Бюджет фільму мав скласти 75 млн, з яких 30 млн — підтримка Держкіно. Кінцевий загальний кошторис — 113,5 млн.
 
За перший тиждень стрічка зібрала 13,3 млн грн. (148,1 тис проданих квитків). Якщо оцінювати фільм як винятково українського виробництва (і не брати до уваги, що це була українсько-американська копродукція) — це один із найкращих результатів за перший тиждень серед фільмів винятково українського виробництва, після «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» (21,5 млн), «Я, Ти, Він, Вона» (15,4 млн), «Скажене весілля» (13,1 млн) та «Dzidzio Перший раз» (11,6 млн). 
 
За жанром фільм — бойовик, історичний екшен. У ньому, зокрема, знімалися: Алекс Мак Ніколл, Роберт Патрік, Поппі Дрейтон, Томмі Фленаган, Андрій Ісаєнко, Цегмід Церенболд, Олег Волощенко, Рокі Майєрс, Аліна Коваленко, Єржан Нуримбет, Віктор Жданов, Елісон Дуді, Аян Отепберген, Олег Стефан. Художник-постановник — Влад Одуденко, художник iз костюмів — Антоніна Белінська, художник із гриму — Алла Леонова.