Національний рекорд зареєстровано: найбільше пам'ятників Шевченку за кордоном

16:57, 21.08.2020
Національний рекорд зареєстровано: найбільше пам'ятників Шевченку за кордоном

Пам"ятник Тарасу Шевченку в Тбілісі

Міністерство закордонних справ зареєструвало національний рекорд за кількістю пам'ятників видатному українському письменнику, митцю, громадському діячу Тарасу Шевченку за кордоном.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба міністерства у Фейсбуці.

 

«Напередодні Дня Незалежності Міністерство закордонних справ вперше офіційно зареєструвало національний рекорд - за кількістю пам'ятників одному з наших видатних співвітчизників за кордоном. Думаємо, ви точно вже здогадались, про кого йдеться. Так, наш рекордсмен та абсолютний переможець - Тарас Григорович Шевченко», - йдеться у повідомленні.

 

Всього нарахували 78 пам'ятників Шевченку в 42 країнах світу.

 

«Мене завжди вражало, що ледь не всюди за кордоном, куди не поїдь, знайдеш пам’ятник Кобзареві. І ось ми провели дослідження кількості пам’ятників, підготували доказову базу і напередодні Дня Незалежності офіційно зафіксували національний рекорд - за найбільшу кількість пам’ятників за кордоном одній людині. І ця одна людина - Тарас Шевченко. Але, звісно, це не про монументи. Це нагадування про єдність великого українського народу», - цитує пресслужба очільника МЗС Дмитра Кулебу.

 

Як зазначається, Україна - всюди, де є пам’ятник Кобзареві, де є хоча б одна людина, яка каже про себе «Я - українець»: від Австралії до Парагваю, від Пекіна до Парижа, від Лівану до Святого Престолу, від Прудентополіса у Бразилії до Вінніпега у Канаді.


Зауважується, що пам'ятники Кобзареві - традиційні «місця сили» української громади за кордоном.

 

«Впевнені, що й на 29-ту річницю Незалежності вони стануть центрами святкування для осередків світового українства в різних країнах. Звісно ж, і з належним дотриманням всіх карантинних заходів та застережень», - йдеться у повідомленні.

 

Як повідомляла УМ, 20 серпня 1925 року, у Каневі, було засновано музей-заповідник «Могила Тараса Шевченка», нині – Шевченківський національний заповідник.