Третя «ГРА»: продовжують змагатися 28 вистав із 9-ти міст

17:17, 27.03.2020
Третя «ГРА»: продовжують змагатися 28 вистав із 9-ти міст

Фестиваль-премія ГРА має високий рівень довіри в театральному світі.

У Міжнародний день театру Національна спілка театральних діячів оприлюднила лонг-лист учасників третього Всеукраїнського театрального фестивалю-премії ГРА. Із 83 заявлених гравців експерти визначили 28 кращих. Саме вони продовжать боротьбу за національний театральний Оскар.

 

Нагадаємо,  «ГРА» (Great Real Art) проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року. Цього разу театри представляють прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2019 року. Участь у проєкті беруть професійні театральні колективи різних форм власності і форматів роботи.

 

Як зазначають організатори, активна участь театрів і стабільна висока кількість заявників цього року, а він вже від самого початку став непростим для українського театру, свідчить: фестиваль-премія ГРА має високий рівень довіри в театральному світі.

 

«ГРА» – це позитивна конкуренція, яка не роз’єднує, а навпаки об’єднує, зшиває театральну мапу України, підіймає театральне мистецтво на вищий рівень, – каже голова НСТДУ Богдан Струтинський.  -  «ГРА» сприяє створенню нових вистав, адже саме на це спрямована винагорода переможців. А ще це вихід на світовий рівень завдяки участі міжнародного журі». 

 

Фестиваль-премія має чітко встановлені правила. На основі поданих від театрів заявок, Експертна рада вже сформувала лонг-лист з 28 учасників. Далі експерти подорожуватимуть Україною і переглянуть постановки наживо. На початку липня буде сформовано шорт-лист із 12 вистав. А у листопаді в Києві відбудеться фінальний етап: глядачі зможуть долучитися до фестивального руху і переглянути вистави-фіналісти на різних театральних майданчиках столиці. Завершальний акорд – оголошення переможців міжнародним журі.

 

Для того, аби фестиваль мав розвиток та щоб уникнути принципу роботи «по накатаному», організатори з року в рік вносять корективи щодо функціонування проєкту.Так, цьогорічсклад експертної ради було оновлено на 60%. До «старожилів» — Анни Липкивської, Ганни Веселовської, Світлани Максименко, Людмили Олтаржевської – доєдналися музикознавець, критик, журналіст Юлія Бентя; театрознавець, критик, педагог, психолог Ельвіра Загурська; театрознавець, педагог Олена Либо; хореограф, культуролог, режисер Віктор Рубан; театрознавець, журналіст, фахівець із PR Ольга Стельмашевська та журналіст, культуролог, куратор мистецьких програм, блогер Юлія Сущенко.

 

Анна Липківська театрознавець, кандидат мистецтвознавства, голова Експертної ради ГРИ зазначає, що цьогорічній лонг-лист ГРИ став результатом ледве не цілодобового онлайн-листування експертної ради, з двома турами голосувань та відеоконференціями.

 

«Це – 28 вистав із 9-ти міст України, - констатує Анна Липківська - Підтвердили свій авторитет визнані лідери – обидва Національні імені Івана Франка (Київський та Івано-Франківський), Національна оперета, Молодий, Національні опери Львова, Одеси, Харкова, чернігівці, сумчани, одесити з Театру імені  Василька, кияни з Лівого берега, «Дикого», «Золотих воріт», театрів «Перший» та «Люди і ляльки» зі Львова. Із відкриттів – молода команда «Покоління Пепсі» (Печерськ), ProEnglish Theatre, інклюзивний проект полтавських лялькарів… Так,хотілося б більше нового – яскравого, гучного. Але, погодьтеся,  час нині такий, що стабільність і еволюційний поступ – уже неабияке досягнення».

 

Тож, лонг-лист театральних колективів, які продовжать ГРАти (список за абеткою):

 

«За найкращу драматичну виставу»:

  1. ГО «Креативний фонд імені Михайла Булгакова»/Київський академічний театр на Подолі – вистава «Зойчина квартира»
  2. ГО «Культура. Інновації. Майбутнє»/Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра – вистава «Альбатроси»
  3. Одеський академічний український музично-драматичний театр імені Василя Василька – вистава «ЕНЕЇДА XXI»
  4. Підприємство Національної спілки театральних діячів України «Будинок актора»/Київський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка – вистава «Верба»
  5. Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна – вистава «Пер Гюнт»

 

«За найкращу виставу камерної сцени»:

  1. ProEnglish Theatre – вистава «AMORphine»
  2. ГО «Європейський Культурний Центр»/Київський академічний театр «Золоті ворота» – вистава «MIŁOŚĆ / ЛЮБОВ»
  3. ГО «Фестивальний центр «ЗОЛОТИЙ ДЮК»/Одеський академічний український музично-драматичний театр імені Василя Василька – вистава «Фантоми»
  4. Київський національний академічний Молодий театр – вистава «Ласкаво просимо до пекла»
  5. Київський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка – вистава «Лимерівна»
  6. Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка – вистава «Наймичка»

 

«За найкращу виставу для дітей»:

  1. ГО «Інститут дослідження театру «Шостий поверх»/Дикий театр – вистава «Синя борода»
  2. Дитяча театральна школа м. Одеси/Київський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка – вистава «Снігова королева»
  3. Миколаївський академічний обласний театр ляльок – вистава «Мауглі»
  4. Перший академічний український театр для дітей та юнацтва – вистава «Аліса»
  5. Полтавський академічний обласний театр ляльок – вистава «На хвилі»

 

«За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»:

  1. Open Opera Ukraine (Київ) – вистава «Ацис і Галатея»
  2. Київський національний академічний театр оперети – вистава «Сімейка Адамсів»
  3. Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької – вистава «Лоенґрін»
  4. Одеський національний академічний театр опери та балету – вистава «La Traviata»
  5. Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенка – вистава «Любов до трьох апельсинів»

 

«За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу»:

  1. Ethnо Contemporary Ballet (Харків) – вистава «Скажи тихіше, якщо зможеш»
  2. Театр «Нєфть» (Харків) – вистава «APOLLO»

 

«За найкращу пошуково-експериментальну виставу»:

  1. «Творча Майстерня «ЕтноТолока»/Київський новий драматичний театр на Печерську – вистава «Покоління пепсі»
  2. ГО «Театральна платформа» – вистава «ПЕНІТА.опера»
  3. Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка – вистава «Дванадцята ніч, або Що захочете»
  4. Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра – вистава «Сімейний альбом / Album di Famiglia»
  5. Львівський академічний театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» – вистава «Пустостан»

 

Прес-служба НСТДУ ще нагадує, що лауреати фестивалю-премії будуть визначатися у шести загальних номінаціях: За найкращу драматичну виставу; За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу; За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу; За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів), та шести індивідуальних номінаціях: За найкращу жіночу роль; За найкращу чоловічу роль; За найкращу режисерську роботу; За найкращу сценографію; За найкраще пластичне рішення вистави; За найкраще музичне рішення вистави.

 

Найкращих гравців у «ГРІ»  буде нагороджено Дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проєкту.