Співак Анатолій Мокренко помер на 88 році життя, фото

20:30, 24.03.2020
Співак Анатолій Мокренко помер на 88 році життя, фото

Легендарний співак Анатолій Мокренко першим виконанав пісню «Два кольори».

Український оперний співак Анатолій Мокренко пішов із життя після тяжкої хвороби у вівторок, 24 березня.

 

Легендарний співак, який знаменитий першим виконанням пісні «Два кольори», а також фільмами «Тигролови» та «Чорна рада» помер на 88-му році життя.

 

Одним з перших про це повідомив журналіст, автор тритомника «Золотий вік української естради» Михайло Маслій у Facebook.

 

За його словами, складна життєва і творча доля випала Анатолієві Мокренку.

 

 

«Народився холодної і голодної зими 1933–го, малям пережив лихоліття Другої світової війни. Довго шукав себе в житті, не раз вступав до різних навчальних закладів, перш ніж стати співаком. Утікав із двох військових училищ (льотного і артилерійського). Школу закінчив із золотою медаллю, до Київського політехнічного інституту (на геолого–розвідувальний факультет) прийняли без іспитів», - написав пан Маслій.

 

Спочатку закінчив Київський політехнічний інститут, а згодом вечірнє відділення столичної консерваторії. Та ще до того, як стати співаком пану Анатолію довелося  працювати на шахтах Кривого Рогу, а потім у тундрі, на Північному Уралі.

 

«Лише в 35 років потрапив до столичного оперного театру. Був уже заслуженим артистом, через 10 років після закінчення консерваторії отримав народного артиста України, а ще через три роки став народним артистом СРСР. На початку 1960–х першим співав десятки пісень Олександра Білаша, Ігоря Шамо, Платона Майбороди, Бориса Буєвського, Анатолія Кос–Анатольського. Почався нечуваний злет української пісні. Лише у Золотому фонді Українського радіо співак записав понад 300 пісень–шлягерів. Він зумів реалізуватися і радий, що не схибив і таки здійснив свою заповітну мрію — співати...», - пише про легендарного Анатолія Мокренка журналіст.

 

 

Дослідник української естради також наводить слова самого Анатолія Мокренка з одного з інтерв’ю: «До глибини душі важко було, коли 1982 року не стало Ігоря Шамо, у 1983–му — Анатолія Кос–Анатольського, у 1989–му — Платона Майбороди. Відходила еліта, аура пісенна. А після смерті Олександра Білаша у 2003–му з’явилася величезна національна пісенна прірва…».

 

Тепер пішов і Анатолій Мокренко.

 

 

Президент «Фонду сприяння ініціативам газети «День» Микола Гриценко (до Наглядової ради фонду входив і Мокренко – Ред.) так відреагував на смерть співака у Facebook: «Народний артист СРСР, Народний артист України, син славної Сумщини. Талант від Бога з ліричною душею, народжений співати. Перший виконавець пісні «Два кольори», повпред українства на всіх материках. Він, як той жилавий і міцний берест, стояв довго на пружних вітрах. Він жив, як - співав, а співав, як - жив. І вітер ніколи не збивав його з ніг і не забивав його голосу!».

 

 

Анатолій Мокренко оперній сцені віддав понад 50 років. На початку 90-х Мокренко був призначений директором Національної опери України і прослужив на цій посаді дев’ять років.

 

В останні роки Анатолій Мокренко викладав у Національній музичній академії, організовував конкурси вокалістів та видав кілька книжок мемуарів.

 

В ексклюзивному інтерв'ю "УМ" свого часу, Анатолій Мокренко розповів про те, як вижив у часи Голодомору завдяки гарбузам, про те, як "довго шукав себе у житті" тощо.