Помер організатор «Золотого Лева»

16:16, 20.03.2020
Помер організатор «Золотого Лева»

Церемонія похорону-панахида відбудеться завтра, 21 березня о 11.00 – з Cобору Святого Юра. Ярослава Федоришина поховають на Личаківському кладовищі.

У Львові у ніч на 20 березня пішов у засвіти у віці 64 роки відомий театральний режисер Ярослав Федоришин, член Європейського театрального форуму (IETM) та Асоціації міжнародних фестивалей та подій у Європі (IFEA).

 

Про це повідомляється на офійційному сайті театру.

 

Ярослав Федоришин — режисер, актор, заслужений діяч мистецтв України. У 1990 році він створив та був художнім керівником Львівського академічного духовного театру «Воскресіння», з яким гастролював у понад трьох десятках країн. 

 

«Від нас відійшла людина, для якої театр, глядачі, мистецтво — це було все життя. Тисячі шанувальників «Золотого лева» і театру «Воскресіння» сумують і співчувають. Львів дякує Вам, Ярославе, і пам’ятає», — висловив співчуття мер Львова Андрій Садовий.

 

Ярослав Федоришин був також був організатором і незмінним директором Міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев», початки якого сягають 1989 року.

 

Вистави просто неба — як-от «Коли ангели спускаються на землю» чи «Йов», а також дитячі, які бачили тисячі людей у Львові. Києві, Кропивницькому, а також за кордоном, — це одна з фішок «Воскресіння» упродовж останніх років.

 

«Не минуло і трьох тижнів, як ми зустрічалися у Львові в театрі "Воскресіння", записали гарне інтерв'ю про плани, зокрема святкування 30-річчя театру і майбутні Фестивалі "Золотий Лев"... (останнє інтерв' ю для каналу Культура обов'язково вийде в ефір згодом), - поділилася журналістка-мистецтвознавиця Віра Доленко. - Але вже тоді Ярослав жалівся на стан здоров'я, а на минулому тижні зателефонував і сказав, що збирається до Києва в клініку Шалімова. (…) На червень нас з Ярославом запросили на ювілейний театральний фестиваль в Італію до Pino Di Buduo... На жаль, не судилося».

 

«Неймовірно важко втрачати друзів! – засмучений Олександр Книга, організатор міжнародного фестивалю «Мельпомена Таврії», гендиректор-художній керівник Херсонського музично-драматичного театру імені Миколи Куліша. - Для мене особисто Ярослав Федоришин є ще й великим прикладом, до якого я їздив вчитись коли створював свій фестиваль.

 

«Золотий Лев» для Львова назавжди залишиться символом і творчим пам’ятником Ярославу Федоришину».
 

Парастас за корифеєм театру відбудеться сьогодні, 20 березня о 19.00 в Cоборі Святого Юра. Церемонія похорону-панахида відбудеться завтра, 21 березня о 11.00 – з Cобору Святого Юра. Ярослава Федоришина поховають на Личаківському кладовищі.

 

“Хочемо звернути Вашу увагу на важливе прохання! У зв’язку з ситуацією поширення пандемії коронавірусу, на похороні буде присутня лише родина. Всіх, хто хоче вшанувати пам’ять легендарного Ярослава Федоришина – просимо Вас запалити свічку пам’яті про нього на своєму вікні – сьогодні ввечері, 20 березня о 19.00 Дуже просимо всіх поставитись з розумінням. Після завершення періоду пандемії буде проведена окрема церемонія вшанування пам’яті легендарного заслуженого діяча мистецтв України Ярослава Федоришина Вічна пам’ять!”, – додали у театрі.

 

Про себе – сина «ворогів народу» і свою творчість Ярослав Федоришин розповідав «Україні молодій» під час участі у мистецькому фестивалі «Кропивницький».