Національна Оперета відзначила 85-річний ювілей

14:03, 30.12.2019
Національна Оперета відзначила 85-річний ювілей

Нині Київська Оперета – улюблене місце дозвілля для киян і гостей столиці! Театр, який має статус національного – один із кількох у країні, що має найбільшу кількість сцен – 5. 

 

Під його дахом глядачів завжди чекає ціле розмаїття музичних жанрів. Крім основного – оперети, в репертуарі є опера, мюзикл, музично-драматичні вистави, опери-буфа, зингшпіль та багато експериментальної музики.


«Дуже важлива місія театру – дарувати позитивні емоції та натхнення. І за ці 85 років багато людей, що відвідали театр оперети, отримали такі незабутні емоції» - наголосив київський міський голова Віталій Кличко, завітавши на ювілей театру.


Урочистим моментом стало нагородження творчого і адміністративного складу театру з нагоди 85-річчя театру: орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагородили Миколу Бутковського; звання народного артиста України присвоїли артисту Ігорю Левенцю та диригентці Оксані Мадараш; заслуженого артиста - Максиму Булгакову, Ларисі Гриневко, Алевтині Наглі, Володимиру Одринському, Оксані Прасоловій та Сергію Яцуку; заслуженого діяча мистецтв - Сергію Дідку; заслуженого економіста України - Валентині Залєвській.


Від імені закордонних представництв з ювілеєм театр привітав Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс; від українських театрів - генеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка Михайло Захаревич; від музичних театрів - головний режисер Національної опери України ім. Т. Шевченка Анатолій Солов’яненко.


Публіка, що прийшла на ювілейний вечір «85 Step by Step» насолоджувалась найкращими оригінальними творами з найвідоміших у світі оперет, опер і мюзиклів. Зі сцени у супроводі оркестру лунали твори знаних композиторів - Й.Штрауса, І.Кальмана, Ф.Легара, Ж.Оффенбаха, Г.Доніцетті, В.-А.Моцарта, Дж.Верді, Л. Веббера, Дж. Кандера та інших. Яскраві та оригінальні номери представляли провідні вокалісти театру, артисти хору, балету та оркестру.


Після такого музичного фейерверку художній керівник театру, народний артист України, голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський зауважив, що НАТО – це потужний захист, а Національний Академічний Театр Оперети (теж НАТО) – це самий найкращий захист. Оперету потрібно виписувати як кращий антидепресант, вважає його очільник.

 

                                      Богдан Струтинський та Ніколас Пейн на святкуванні ювілею (Фото театру)


І не лише урочистостями відзначали ювілей Театру Оперети. Протягом двох днів там проходив Міжнародний форум Operetta grand music, в рамках якого відбувся семінар з міжнародної театральної ко-продукції Theatre coproduction workshop.


У ньому взяли участь представники театрів-членів міжнародної організації Europe Opera на чолі з директором Ніколасом Пейном, а також представники музичних театрів України, зокрема, були керівники закладів не лише столиці, а й Харкова, Херсона, Львова та Одеси. У Києві зібралися і фахівці з відомих театрів Франції, Німеччини, Італії, Польщі, Португалії, Болгарії, Литви та Індії. Учасники Міжнародного музичного форуму обговорювали актуальність створення міжнародних спільних робіт, презентували нові роботи театрів-учасників семінару, обговорювали приклади успішних та невдалих ко-продукцій, види ко-продукції, джерела їхнього фінансування та приклади вдалих фандрейзінгових схем.
Директор Міжнародної асоціації Опера Європа Ніколас Пейн - одна з головних і знакових персон, що взяла участь у семінарі - давно є великим прихильником нашої країни. Його постійна присутність та своєрідний патронат усіх театральних заходів свідчить про неабияку зацікавленість в Україні і прагнення допомогти. Львів, Київ, Одеса, Харків - вже мали честь, а декотрі і не один раз, приймати пана Пейна. У 2017 році в Україні вперше пройшла конференція Опера Європа, ініційована тоді Київським театром Оперети в особі керівника Національної оперети України н.а. України Богдана Струтинського, - з моменту якої він підтримує колаборації та проєкти українських митців.


У рамках форуму Operetta grand music Ніколаса Пейна було нагороджено Золотою медаллю Національної академії мистецтв України. Рішенням Президії закладу пан Ніколас став іноземним академіком НАМУ.