Мелодії Конго та «Мам» італійською – чим здивував «Пісенний Спас-2019»? (ФОТО)

17:15, 20.08.2019
Мелодії Конго та «Мам» італійською – чим здивував «Пісенний Спас-2019»? (ФОТО)

Молоді і досвідчені - на сцені "Пісенного Спаса" (фото Ярослава Гапонова)

Феєричним Гала-концертом на вулиці Михайлівській в Житомирі відгримів ювілейний V фестиваль мистецтв «Пісенний Спас» імені Володимира Шинкарука, подарувавши відчуття свята, родинного тепла і багато приємних несподіванок.

 

 

Таким зробила фестиваль його натхненниця, народна артистка Україи Ірина Шинкарук, яка протягом п’яти років бере на себе роль головного організатора, Голови журі, ведучої та хедлайнера фестивалю.Саме вона п’ять років тому стала ініціаторомнародження «Пісенного Спаса» як продовження справи її батька, відомого педагога, поета, перекладача, організатора багатьох фестивалів, барда і конферансьє Володимира Шинкарука, якого не стало у грудні 2014 року.

 

Усі концерти фестивалю транслювалися в прямому ефірі

 

Фестивальні сюрпризи

Цьогорічний фестиваль виявився щедрим на творчі несподіванки та відкриття.  Соліст популярного гурту «The ВЙО» Мирослав Кувалдін постав у зовсім несподіваному образі, презентувавши свій новий проект «Jonych», який запалив усіх гуцульськими весільними мелодіями та неповторним гумором.

 

Мирослав Кувалдін жартує з приводу свого нового образу: "Це не я, це - мій брат"

 

А учасник гурту AVIATOR Дмитро Тодорюк на Літературній алеї дебютував як автор і постановник оригінальної вуличної імпрези «Сказання про Володимира та його спадок», де поєдналися оригінальний текст із певною долею гумору, живі інструменти, танцювальна пластика та акробатичні трюки. «Це живе спілкування з публікою без «четвертої стіни». Це спроба замислитись над важким і важливим геополітичним вибором, який випав на долю князя Володимира Великого і проекція на сьогоднішнє нелегке положення України між двома світами: цивілізованим та іншим», - зазначає Дмитро.

 

Момент вистави "Сказання про Володимира та його спадок"

 

Підготовка вистави зайняла місяць, а втілити її взялися молоді танцівники, актори та співаки. Хоча, після вдалого дебюту їх цілком можна вважати сформованою театральною трупою Дмитра Тодорюка. Вистава відбулася за підтримки Українського культурного фонду.

 

Театральна трупа Дмитра Тодорюка

 

Ще одним сюрпризом став виступ молодого італійського співака Альфонсо Олівера, який уже рік живе в Україні, вчить українську мову і перекладає та переспівує італійською українські хіти та народні пісні. Особливо йому подобається творчість Андрія Кузьменка та «Океану Ельзи», пісні яких, завдяки Альфонсо, який працює на радіостанції, зазвучали і в Італії. Про «Пісенний Спас» він дізнався з інтернету і одразу ж зв’язався з організаторами.

 

Альфонсо Олівер приїхав до Житомира зі Львова, де співав на вечорі пам'яті Кузьми

 

Взагалі, за 5 років фестиваль «Пісенний Спас» став відомий далеко за межами України. У ньому брали участь виконавці з Білорусі, Молдови, Грузії, Словенії, Франції, Італії. А цього року на фестивальній сцені зазвучала і конголезька мова – до участі у фестивалі зголосився молодий репер з Демократичної Республіки Конго Мокуба Озізі Генок, який навчається в Житомирі менеджменту.

 

  

На сцену Мокуба Озізі Генок виходив з прапором своєї країни в руках

 

Свій сюрприз підготувала й Ірина Шинкарук, розпочавши фестиваль із реконструкції пісні «Місячний оберіг», з якою вона свого часу перемогла на фестивалях «Червона рута», «Білостоцькі мальви» та «Голос Азії». І після 20-річної паузи ця пісня зазвучала з новою силою.

 

Ірина Шинкарук знову вразила силою голосу і харизмою

 

Побачили житомиряни на фестивальній сцені і своїх улюбленців: Анатолія Говорадла, Павла Дворського, Аллу Попову, Миколу Свидюка, Анжеліку Рудницьку, Артема Кодратюка, Павла Зіброва, гурти  «The ВЙО» та AVIATOR та ін.

 

 

«Пісенний Спас» - спадковість поколінь

Ці слова стали лейтмотивом «Пісенного Спаса» протягом усього часу існування фестивалю. «Є базові людські цінності – любов, вдячність і спадковість. Усе це – про «Пісенний Спас». Я за це літо побувала на десятках фестивалів, але «Пісенний Спас», де на одній сцені єднаються і представники покоління Володимира Шинкарука, і наше з Іриною покоління, і зовсім молоді виконавці, - він особливий. Ми – одна сім’я, тут випадкових людей немає», - зазначила багаторічний член журі фестивалю, співачка і ведуча Анжеліка Рудницька.

 

  

Анжеліка Рудницька, Юрій Савош та Ірина Шинкарук розповідають конкурсантам секрети сценічної майстерності

 

Для самих учасників фестиваль став не лише змаганням, але й гарною школою, адже під час фестивалю регулярно проходять майстер-класи, під час яких члени журі діляться досвідом з молодими.

 

  

"Школа молодого бійця"

 

А це дає свої результати. «Цей рік був для мене дуже плідним. Я закінчила другий курс музичного коледжу в Мінську, зайняла перше місце в конкурсі в Білостоку, на кількох білоруських конкурсах, почала вчити польську мову, а ще вчу іспанську і англійську. І хочу сказати, що це не в останню чергу – завдяки «Пісенному Спасу». Фестиваль дав мені більше впевненості в собі. Я об’їздила багато конкурсів, але саме Пісенний Спас дав мені поштовх: «Яна, рухайся далі». Це те, що має тебе супроводжувати все життя: вокал, сцена, емоції. Фестиваль подарував мені фантастичні емоції», - зізналася володарка Гран-прі минулорічного конкурсу Яна Неклюдова з Білорусі. Цього року співачка приїхала уже як гостя у складі білоруської делегації.

 

 

 

Яна Неклюдова з Білорусі цього року приїхала до Житомира як гість фестивалю

 

 

Перемагають наполегливі

Переможців конкурсу відзначали в чотирьох номінаціях: конферанс, естрадна пісня, авторська пісня та фольк.  Тут теж були свої «повороти долі». Артем Щербак (сценічне ім’я Артем Неждан) із Чернігова уже втретє брав участь у «Пісенному Спасі». І досвід фестивалю пішов на користь – Артем таки цього року отримав першу премію у жанрі конферансу. Ще одним «ветераном» Пісенного Спаса» виявився житомирянин Дмитро Мельник, який минулого року став лауреатом у номінації конферанс, а цього року отримав ІІІ премію в жанрі естрадної пісні.

 

  

"Ветерани" "Пісенного Спаса" Артем Неждан та Дмитро Мельник

 

У виконавця авторської пісні Мокуби Озізі Генока з Конго на фестивалі утворилася своя група підтримки, яка супроводжувала співака на його виступах і щиро вболівала, чуючи пісні рідною мовою. Усі вони – студенти житомирських вишів. Рішенням журі Мокуба отримав другу премію у своєму жанрі.

 

  

Група підтримки із Демократичної Республіки Конго

 

А володарем Гран-прі фестивалю цього року стала молода яскрава співачка з Калуша Христина Дутчак.  Вона ж отримала головний приз у 20 тисяч гривень від міського голови Житомира Сергія Сухомлина.

 

  

Христина Дутчак із головним призом фестивалю

 

А це - весь список переможців конкурсу V фестивалю мистецтв «Пісенний Спас» імені Володимира Шинкарука:

місце

учасник

звідки

Гран-прі

 

Христина Дутчак

м. Калуш Івано-Франківської обл.

Конферансьє

1

Артем Неждан

Чернігів

2

Не присуджувалося

 

3

Варшавер Михайло

Київ

Виконавець естрадної пісні

1

САША (Аляксандра Кязумова)

Мінськ, Білорусь

2

Альона Лук’янчук

Житомир

2

Максим Савчук

Хмельницький

3

Дмитро Мельник

Житомир

Виконавець авторської пісні

1

Гурт «Десь там»

Київ

2

Мокуба Озізі Генок

Демократична Республіка Конго

3

Гурт «FoFan»

Житомир

Фольк

1

Олександра Стецюк

Київ

2

Мальвіна Мітєва

Ізмаїл

 

 

Танцюють всі, співають всі, майструють всі

І, звичайно ж, не можна оминути увагою мистецьку частину фестивалю, без якої він втратив би свій шарм та розмаїття. Це і фестивальний ярмарок, на якому можна було побачити вироби провідних майстрів народної творчості з різних куточків України. І традиція читання віршів Володимира Шинкарука та участі в мистецькій частині фестивалю сучасних поетів.

 

  

На фестивальному ярмарку можна було не лише купити сувенір, але й зробити власними руками

 

І Мистецький марафон, у якому за три дні взяли участь понад сотня виконавців та гуртів: від дитячих колективів, до аматорів народної пісні, танців, розмовного жанру тощо. Свою творчість житомирянам дарували представники з Вінниці, Овруча, Олевська, Черняхова, Малина, Городища, Тетерівки, Сінгурів, Кодні та Станишівської ОТГ. «Вони всі чекали рік, щоб виступити в рамках фестивалю, бо це вже стало доброю традицією. І це жарове розмаїття ще раз підкреслює, якою багатою є наша культура і скільки у нас є талановитих виконавців. Хто зна, можливо ті діти, які сьогодні виступали в Мистецькому марафоні, за кілька років вийдуть на цю сцену в рамках конкурсної програми. Це теж наша спадковість поколінь», - зазначила координатор Мистецького марафону Ірина Єфімова.

 

      

У Мистецькому марафоні брали участь від малого до старого

 

Ювілейний V Міжнародний фестиваль мистецтв «Пісенний Спас» імені Володимира Шинкарука тривав 5 днів: з 15 по 19 серпня. Участь у ньому взяли біля 50 молодих виконавців та близько 40 зіркових гостей.

 

Фінальні акорди фестивалю

 

«Я вдячна усім, хто пам’ятає тата, хто цінує його творчість, хто усі ці п’ять років підтримує нас, хто чекає 19 серпня, щоб приїхати до Житомира, який за ці роки справді став епіцентром святкування Спаса. До тата на день народження завжди збиралося багато друзів, і коли його не стало, першим спонтанним бажанням було зібрати друзів на фестиваль його пам’яті. Але п’ять років тому ми не могли й уявити тих масштабів, до яких нині виріс «Пісенний Спас», поєднуючи на одній сцені відомих зірок і молодих виконавців. Думаю, тато був би задоволений, бо й сам був організатором не одного фестивалю і завжди тішився, коли давав дорогу молодим», - підбила підсумки президент фестивалю «Пісенний Спас» Ірина Шинкарук.