100-ліття Київської капели бандуристів об’єднає у Києві творчих спадкоємців з України і США

15:01, 18.10.2018
100-ліття Київської капели бандуристів об’єднає у Києві творчих спадкоємців з України і США

Українська капела бандуристів імені Тараса Шевченка із американського Детройта (Фото надане агенцією "Дель Арте")

У Києві є нагода послухати у Володимирському соборі... бандуристів – у неділю, 21 жовтня у кафедральному патріаршому соборі о 9.30 Служба Божа проходитиме за участі Української капели бандуристів імені Тараса Шевченка із Північної Америки.

Це незвичайно духовно-світське дійство – один із проектів у рамках українсько-американського форуму з нагоди 100-річчя формування першого у світі унікального мистецького колективу Київської капели бандуристів.

Нагадаємо, у серпні 1918-го року за сприяння гетьмана Павла Скоропадського бандуристом Василем Ємцем було створено перший професійний музичний ансамбль бандуристів – Київський кобзарський хор. У 1923-му році було сформовано «Київську капелу бандуристів», кістяк першого складу якої склали два бандуристи колишнього «Кобзарського хору» – Григорій Андрійчук та Георгій Копан. Капела 1941 року поїхала у турне, яке закінчилося у Німеччині, звідки 1949-го у повному складі емігрувала до Детройту (США), де працює донині.

Учасники капели зберегли унікальний та знищений в Україні довоєнний репертуар, котрий містить релігійні твори, церковні колядки, республіканські, стрілецькі та повстанські пісні, традиції музикування та виконання і, найголовніше, довоєнний інструмент – бандуру харківського типу, яких в Україні на сьогодні залишилося всього 4 екземпляри.

Після того, як УКБімТШ пустила коріння у Детройті, колектив брав участь у понад 500-х концертах у Північній Америці, Австралії, Європі та Україні. Її пісні та музика звучали у найпрестижніших залах світу. Це і Карнеґі Холл у Нью-Йорку (США), Катедрі Нотр Дам в Парижі (Франція), Мессі Холл в Торонто (Канада). Бував колектив у Львівському, Одеському та Київському оперних театрах.

У Києві після закінчення Другої Світової війни, у 1946 році, поновили діяльність капели, створивши Державну капелу бандуристів Української РСР на чолі з талановитим музикантом Олександром Міньківським.

Відтоді дві капели офіційно є спадкоємцями капели 1918 року. На нинішньому київському форумі-2018, який розпочинається 19 жовтня, вони вперше збираються разом. І вперше 22 жовтня на сцені Національного театру імені Івана Франка зіграють спільний концерт (вхід за запрошеннями). Одночасно гратимуть 120 бандуристів.

Проведення форуму з нагоди 100-річчя діяльності унікального українського мистецького колективу – Київської капели бандуристів – це можливість вперше від 1941 року зібрати воєдино хранителів українського мистецтва з різних континентів. Майже 80 років діаспора в еміграції плекала цілий культурний пласт, на жаль, максимально знищений у радянський період і донині маловідомий в Україні. Мова про музичні традиції засновників Київської капели бандуристів, знайомство української спільноти з невідомим сьогодні в Україні популярним у першій половині ХХ століття інструментом – бандурою харківського типу, музичним репертуаром, збереженим представниками діаспори в еміграції, та творчістю Гната Хоткевича, який вніс надзвичайно великий вклад в розвиток бандурного виконавства першої половини минулого століття.

Київський Міжнародний форум бандуристів – це здійснений за підтримки Українського культурного фонду україно-американський проект, створений з метою спільного розвитку і промоції українського національного мистецтва у світі. Організатори мають за мету побудову ефективної платформи обміну досвідом між репрезентантами бандурного та хорового мистецтва з України та США в освітній, науково-дослідницькій та мистецькій галузях.

Програма форуму включає проведення панельних дискусій, науково-теоретичної конференції, презентації історичних мистецьких розвідок; сучасних музичних, видавничих, документальних та візуальних проектів; проектів, присвячених відновленню втрачених традицій музикування та інструментарію; майстер-класів та ворк-шопів від провідних світових виконавців із України, США та Канади, Аргентини, Австралії та майстрів виготовлення інструментів; спільних виступів українських та американських бандуристів.

«Кобзарство — найважливіший атрибут української музичної культури, унікальний феномен, який здавна побутував на теренах нашої держави і давно перетворився на символ українського мистецтва, — каже міністр культури України Євген НІЩУК. — Історія кобзарства тісно переплетена з трагічними подіями, які відбувались на території України, оскільки кобзарі завжди захищали українську історію, культуру і традиції не лише як виконавці, а й зі зброєю в руках. Попри репресії, арешти, розстріли, голод, війни, концтабори та вимушену еміграцію, перші капеляни та їхні нащадки зуміли зберегти традиції, відродити жанр і зробити його популярним у багатьох країнах світу. Їхній внесок у розвиток українського мистецтва був настільки потужним, що сьогодні капели бандуристів існують та активно концертують у США, Канаді, Аргентині, традиції кобзарства мають своїх поціновувачів у країнах Європи, Японії та далекій Австралії. Сьогодні бандура символізує не просто унікальний український музичний інструмент — це також і ключ до єднання українців у всьому світі, і міст, який сполучає мистецькі покоління».

У Києві та Чернігові у рамках форуму покажуть документальний фільм «Хоробра сімнадцятка», присвяченого історії еміграції капели до США у роки Другої Світової війни. У північному граді запланований День бандури з урочистим концертом, зустріччю та ворк-шопом від майстра музичних інструментів Андрія Бірка, США.

У столиці упродовж двох днів - 20 та 21 жовтня - триватиме музичний марафон «Усі бандури світу», в якому візьмуть участь музиканти з Києва, Одеси, Львова, Вінниці, Тернополя. Доєднаються до них і творчі колеги з Канади, Австралії та Аргентини.

Усього організовано близько 50 подій на 7 локаціях. Музику бандури доноситимуть слухачам 200 виконавців.