Україна потопила або пошкодила третину Чорноморського флоту рф - Forbes

11:29, 03.06.2024
Україна потопила або пошкодила третину Чорноморського флоту рф - Forbes

Корабель «Костянтин Ольшанський» уражено ракетою «Нептун» і виведено з ладу 23 березня 2024 року. (Фото з відкритих джерел)

Сили оборони України наносили влучні удари, якими потопили або серйозно пошкодили більше десятка великих військових кораблів Чорноморському флоту рф в окупованому Криму протягом 27 місяців.

 

Йдеться про втрату росіянами приблизно третини від усього флоту.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Forbes у понеділок.

 

"Російські військово-морські командири, стурбовані втратами, наказали вцілілим суднам відступити і передислокуватися до нібито безпечніших портів на півдні росії.

 

Однак загарбники залишили у берегів окупованого півострова десятки менших тральщиків, десантних і патрульних катерів, тому Сили оборони звернули на них увагу", - йдеться в матеріалі.

 

Журналісти Forbes зазначають, що атака 30 травня, ймовірно, була  найдорожчою для того, що залишилось від Чорноморського флоту у Криму. Тоді  морські ударні сили Головного управління розвідки скерували свої безпілотні катери Magura V5 до бухти Вузька на заході півострова.

 

"Російські літаки намагалися перехопити безпілотники, але принаймні кілька пройшли і досягли бухти. Налякані російські артилеристи відкрили вогонь, без розбору розпорошуючи трасуючі снаряди та не зупиняючи наліт", – пише видання.

 

Внаслідок атаки два катери КС-701 потонули та ще два – були пошкоджені. Як зазначається, це п’ята частина із близько 20 КС-701.

 

Прикметно, що в той самий день ЗСУ пошкодили два російські пороми, основною місією яких є перевезення вантажів через Керченську протоку до східного Криму.

 

Видання зазначає, хоча знищені КС-701 не мають важкого озброєння, вони все ж корисні, оскільки використовувались для матеріально-технічного забезпечення та патрулювання акваторії поблизу тимчасово окупованого півострова.

 

Журналісти назвали КС-701 як водні фургони для доставки вантажів із півдня росії до Криму. Вони не перевозять припаси, але доставляють їх останні кілька кілометрів до кінцевого пункту призначення.

 

"Тож у той час, як українські крилаті ракети та Atacms підривають основні лінії постачання до Криму – великі десантні кораблі, пороми, мости та залізниці – українські безпілотні катери полюють на судна доставки. Таким чином, українські сили скорочують логістику росіян у Криму з обох сторін", – зазначає видання.

 

Як повідомляла "УМ", кілька російських кораблів залишили узбережжя тимчасово окупованого Криму після того, як Сили оборони України знищили ракетний корабель «Циклон».